Kosovo pokušava da privuče više stranih investicija

Izvor: Southeast European Times, 28.Dec.2012, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo pokušava da privuče više stranih investicija

Cilj novog zakona je da se stvori kvalitetna poslova klima za strane kompanije.

28/12/2012

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine – 28.12.2012.

Kosovski parlament će, kako se očekuje, uskoro usvojiti novi zakon kojim će se urediti zaštita, promovisanje i podsticanje stranih investicija na Kosovu.

Cilj zakona je da se da pruže osnovna prava i garancije u skladu sa međunarodnim zakonima i standardima, uz unapređivanje klime >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << za strane investiture koji su bili uspešni u svojim naporima i u saradnji sa lokalnim kompanijama.

Eksperti kažu da su strani investitori imali značajan uticaj na Kosovu, koji se kreće od povećanja kapitala i prilika za zapošljavanje do poboljšanja poslovnih praksi.

Izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka izjavio je da se strani investitori suočavaju sa spornim pitanjima vezanim za vladavinu zakona i neefikasan pravosudni sistem, što je uzrokovalo probleme na polju implementacije ugovora i zaštite investicija.

„U predstojećem periodu trebalo bi da postanemo angažovaniji na unapređivanju vladavine zakona, ali i kreativni u pružanju različitih fiskalnih mogućnosti, što bi nas dovelo u ravnopravnu poziciju sa drugim zemljama regiona“, rekao je Zeka za SETimes.

Kosovsko ministarstvo trgovine i industrije ukazalo je na OSA Termosistem u Orahvcu kao na primer uspešne saradnje sa strancima.

Arta Istrefi, politička savetnica ministarke trgovine Mimoze Kusari-Lila, rekla je zaSETimes da je ta kompanija, koja pravi sisteme za grejanje, hlađenje i ventilaciju u komercijalne svrhe, počela da izvozi u Mađarsku kao rezultat partnerstva nastalog na konferenciji u Budimpešti.

Kao posledica ekonomske krize u Evropi, strane investicije na Kosovu u prvih šest meseci 2012. godine su opale. U prvih šest meseci 2011. bilo je investicija u vrednosti od ukupno 184 miliona evra, ali su se one svele na 86,2 miliona evra u istom periodu 2012. godine.

Istrefi je optimista da će podaci za drugu polovinu godine biti bolji, dodajući da su se strane investicije povećale sa 287 miliona evra u 2009. na 394 miliona evra prošle godine.

„Očekuje se da će se te cifre promeniti nakon procesa privatizacije javnih kompanija, kao što su kompanija za distribuciju električne energije na Kosovu KEK i Kosovska pošta i telekom (PTK)“, rekao je izvršni direktor kosovskog Centra za strateška i socijalna istraživanja Ibrahim Redžepi u izjavi za SETimes.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.