Kosovo odložilo takse na granici za strane transportne kompanije

Izvor: Southeast European Times, 08.Jul.2013, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo odložilo takse na granici za strane transportne kompanije

Kosovo do septembra odložilo primenu transportne takse na granici.

08/07/2013

Marina Stojanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 8.7.2013.

Ministarstvo infrastrukture Kosova odložilo je uvođenje planirane granične takse na prevoz tovara koji ulazi na Kosovo iz Makedonije, Crne Gore i Srbije, kako bi pregovaralo sa ove tri zemlje koje se protive tom planu.

Mada Makedonija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Crna Gora i Srbija ne primenjuju graničnu taksu prema Kosovu, kosovske kompanije kažu da snose visoke troškove prilikom isporuke robe tim zemljama, jer treba da angažuju strane kompanije da je prevezu.

Vozila sa kosovskim automobilskim tablicama ne priznaju se u stranim zemljama i nije im dozvoljen prevoz robe u susedne zemlje, osim u Albaniju.

„Bili smo primorani da reagujemo, jer smo se suočili sa konstantnim pritiskom naših kompanija, zbog njihove inferiorne pozicije u odnosu na kolege iz susednih zemalja. Jednostavno izjednačavamo uslove za sve transportne kompanije“, rekao je zaSETimesmedijski savetnik Ministarstva infrastrukture Kosova Lah Nitaj.

Sprovođenje novog sporazuma očekuje se u septembru.

„[Odlaganje] je privremeno rešenje i mi smo zadovoljni, ali ako se posle ovog perioda ili u međuvremenu uvede taksa, tražićemo recipročnu taksu za prevoznike sa Kosova“, rekla je zaSETimespredsednica asocijacije makedonskih prevoznika Makamtrans Biljana Muratovska.

Ona je dodala da će organizator transporta platiti dodatne naknade, a potrošači će videti povećanje cene robe.

„Ako se u drugim zemljama naplaćuje administrativna taksa za transport [robe] sa Kosova zato što nije potpisan bilateralni sporazum, nije u redu stavljati Makedoniju u isti koš, jer Makedonija do sada nije naplaćivala transportnu taksu za robu sa Kosova, na osnovu dobrosusedskih odnosa i ekonomske razmene“, rekla je Muratovska.

Neđo Mandić, predsednik udruženja Međunarodni transport i logistika, rekao je da su srpske transportne kompanije sada u nezavidnoj situaciji, jer su suočene sa gubicima zbog taksi na koje ne mogu da odgovore s obzirom na državnu politiku prema Kosovu.

„Ako uvedemo recipročne mere, takse i dozvole, to će značiti da priznajemo Kosovo kao odvojenu državu. ...Kosovo je u drugačijem položaju, jer smatra sebe odvojenom državom i pravi jednostrane korake“, rekao je Mandić zaSETimes.

On je rekao da je to stav srpskog ministarstva spoljnih poslova i da privredna komora ne može da ide protiv zvanične državne politike.

„Kasnije će posebno male transportne kompanije koje organizuju prevoz na kratkim rastojanjima odustati od operacija na Kosovu. Njima se neće isplatiti da plaćaju tako visoke takse i izgubićemo to tržište“, rekao je Mandić.

Prema rečima predsednika Privredne komore Kosova Safeta Gerdžalijua, taksa na ulasku u zemlju, koja će biti između 50 i 100 evra, trebalo bi da se sagleda u ekonomskom i političkom kontekstu.

„Politički bi to trebalo da bude neophodna mera u recipročnim sporazmima sa drugim državama, jedna vrsta mehaničkog pritiska kako bi se druge zemlje navele da postignu bilateralne transportne sporazume [sa Kosovom]“, rekao je Gerdžaliju.

Dopisnici Safet Kabašaj iz Prištine i Bojana Milovanović iz Beograda doprineli su ovom izveštaju.

Koji bi način bio najbolji za Kosovo i susedne zemlje da reše raskorak u troškovima transporta? Recite nam ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.