Kosovo nije ušlo u Interpol

Izvor: Prva.rs, 20.Nov.2018, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo nije ušlo u Interpol

RTS je preneo da je, u drugom glasanju, za prijem Kosova u Interpol glasalo 68 država, 51 je bilo protiv, a uzdržano 16. "Blic": Predstavnici Kosova napustili salu.
Kako smo ranije javili, predlog da Kosovo postane član Interpola nije prošao ni u prvom krugu glasanja, jer je za članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji glasalo 78 delegata, dok je 56 bilo protiv, uz 22 uzdržanih.
Nakon toga usledila je pauza >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << u toku koje se, kako saznaje B92, odvijala prava "bitka" za glasove jer je postojao pokušaj da se iz sale u kojoj se glasa izvuku članovi delegacija onih zemalja koje su glasale protv Kosova, čime bi se u drugom krugu smanji broj onih koji su "protiv".
Ministar spoljnih poslova Srbije Nebojša Stefanović oštro se usprotivio odluci o određivanju pauze jer je ona mimo pravila i statuta. Ali, predsedavajući su se o to oglušili.
Inače, da bi neka zemlja ušla u Interpol potrebna joj je dvotrećinska većina, koju Kosovo danas nije obezbedilo.
Prema nekim informacijama, objavljenim na Tviteru, "za" prijem Kosova glasalo je 78 delegata, protiv je bilo 56, a uzdržanih 22. To znači da Kosov nije obezbedilo neophodnu dvotrećinsku večinu, odnosno da im je falilo 25 glasova.

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Još jednom odbijen zahtev Kosova za prijem u Interpol

Izvor: VOA, 20.Nov.2018

Ni četvrti put Kosovo nije uspelo da postane članica Interpola - u današnja dva kruga glasanja na Generalnoj skupštini Interpola zahtev Kosova za članstvo u tu policijsku organizaciju nije dobio dvotrećinsku većinu. Odmah nakon glasanja, ministar policije Nebojša Stefanović, koji inače predvodi...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.