Kosovo neće dozvoliti diskriminaciju Albanaca u Preševskoj dolini

Izvor: B92, 05.Avg.2019, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovo neće dozvoliti diskriminaciju Albanaca u Preševskoj dolini"

Ministar pravde tzv. Kosova najavio je sistematsku podršku Albancima u Preševskoj dolini.

Kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri izjavio je da "Kosovo neće dozvoliti da Preševska dolina trpi diskriminaciju i depopulaciju od strane srpskih vlasti i da će se Albancima koji žive u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa sistematski pomagati".

Kako su preneli mediji na albanskom jeziku iz Bujanovca i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Preševa, Tahiri je to rekao nakon sastanka sa predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Ragmijem Mustafom u Prištini.

Povodom uticaja Kosova na poboljšanje položaja Albanaca koji žive u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa Tahiri je rekao i da će "sve institucije izraditi agendu sistematske pomoći Albancima koji žive u Preševskoj dolini, na socio-ekonomskom kao i na političkom i kulturnom planu".

"Zbog svog etničkog sastava Preševska dolina nastavlja da bude najdiskriminisaniji region jugoistočne Evrope, kao rezultat politike dezintegracije koju vodi Srbija, što ne može biti tolerisano od zemlje koja ima namere da bude deo Evropske unije", kazao je Tahiri u Prištini.

Tahiri je najavio da će, zarad postizanja konkretnih rezultata, Kosovo pojačati veze sa Nacionalnim savetom Albanaca, čije je sedište u Bujanovcu, a preko te institucije i sa građanima koji žive u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Prema njegovim rečima "Kosovo ima namere da održava zdrave odnose sa susednim državama, a od najveće važnosti u određivanju takvih odnosa je tretman koji imaju Albanci koji žive u tim državama".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.