Kosovo lakše diše od kad je stiglo Trampovo pismo

Izvor: Vesti-online.com, 19.Dec.2018, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovo lakše diše od kad je stiglo Trampovo pismo"

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je da se nada da će naredne nedelje i meseci biti ključni u pronalaženju rešenja u dijalogu.

Tači je rekao da snažno veruje u obećanje američkog predsednika Donalda Trampa da će podržati i pomoći dijalog sa Srbijom.

Podsetio je da je Tramp rekao da će Amerika biti uključena u dijalog radi postizanja istorijskog sporazuma Beograda i Prištine.

- Kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Kosovo ne možemo izgubiti ovaj slučaj, inače, možemo platiti visoku cenu nedostatka interesovanja evropskog rukovodstva, moramo biti ozbiljni i donositi ozbiljne odluke - rekao je Tači uoči današnjeg sastanka šefice evropske diplomatije Federike Mogerini sa predsednicima i premijerima zemalja Zapadnog Balkana i Kosova.

- Poruka predsednika (Trampa) je da Albanci treba da budu jedinstveni u postizanju konačnog dogovora, koji podrazumeva uzajamno priznane, promenu Rezolucije 1244 i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama - rekao je Tači.

Tači je rekao i da podržava "pregovarački tim" izglasan u kosovskom parlamentu, te da očekuje da će i rad tog tima biti timski.

- Ideje vlade i premijera Haradinaja su dobrodošle - rekao je Tači i dodao da od kako je dobijeno pismo Trampa "Kosovo lakše diše" jer, kako je rekao, sada ima zvaničnu potvrdu predsednika SAD "da su sa nama i da će nas podržati".

Tači je rekao da veruje da će se čak i najuticajnija opoziciona DSK uključiti u ovaj proces i pomoći svojim idejama. Govoreći o viznoj liberalizaciji, Tači je rekao da je to nešto što ne može pobediti, ali da zavisi od vremenskog okvira.

- Veoma je važno da smo izvršili sve procese i sada je to dna državama članicama da odluče - kazao je Tači.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.