Kosovo i Metohija: 100 novih kuća i zatvaranje Kolektivnih centara do kraja godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2020, 10:58

Kosovo i Metohija: 100 novih kuća i zatvaranje Kolektivnih centara do kraja godine

Do kraja godine najavljuje se završetak gradnje 101 kuće za raseljene i socijalno ugrožene porodice na Kosovu i Metohiji, čime će biti zbrinuto oko 500 njihovih članova, navode iz Ministarstva za zajednice i povratak. Prethodnih dana kuće su dobile porodice iz Gračanice i Obilića.

Petočlana porodica Đorđević iz Lapljeg sela kod Gračanice jedna je od ukupno 7 kojima su prethodnih dana uručeni ključevi nove kuće. Snežana kaže da su uslovi života u staroj kući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bili loši te im ovakva pomoć u mnogome olakšava celokupnu životnu situaciju u kojoj su se našli nakon sukoba 1999.

"Živeli smo u veoma teškim uslovima, sa troje dece. S obzirom na to da od 1999.godine ne radimo ni muž i ni ja, već smo na minimlcu,a privatno kako se ko snađe. Deca su već porasla, sada su dva studenta, a najmlađi četvrta godina srednje.Teško je", navodi Snežana.

Ona objašnjava da su pokušavali u više navrata da kuću renoviraju ali se to nije pokazalo kao trajno rešenje. Za novi objekat nisu, kaže, imali dovoljno novca.

"Mnogo nam znači i za decu, može društvo sada da im dođe i veoma smo zahvalni Ministarstvu i ministru (Daliboru) Jevtiću. Volela bih i da drugi kojima je to neophodno takođe dobiju ovakav vid pomoći", kaže Snežana Đorđević.

Porodice koje su ovih dana dobile krov nad glavom su iz opština Obilić i Gračanica, ali se projekat "Povratak i reintegracija"koji ove godine realizuje Ministarstvo za zajednice i povratak odnosi na izgradnju i opremanje 101 kuće širom Kosova i Metohije.

"Polovina njih je već sagrađena, oko 53, njih 20 je u procesu izgradnje,a 38 kuća će biti započeto i završeno do kraja godine. Tako da će ukupno biti zbrinuto oko 500 članova tih porodica.Porodice će dobiti i podsticajna sredstva za ekonomsko osnaživanje", navodi portparol ovog Ministarstva Uroš Staletović.

Staletović takođe dodaje da je u toku i proces zatvaranja Kolektivnih centara na Kosovu.

"Već u ponedeljak imamo tehnički prijem za dve zgrade u Opštini Štrpce, do kraja novembra biće još tri zgrade, tako da će 86 porodica iz kolektivnih centara preći u svoje nove domove, a 24 stambene jedinice biti dodeljene socijalno ugroženim porodicama. Naselje Bergen koje je u Opštini Gračanica, gde ljudi nisu imali adekvatne uslove za život se takođe renovira, tako da će porodice već polovinom decembra moći da uđu u nove stambene jedinice. Proces zatvaranje Kolektivnih centara započet je i u opštinama Leposavić i Zvečan i uspešno se realizuje."

Ukoliko se pogledaju statistički podaci, kaže Staletović, da nisu zadovoljni procesom povratka. On poziva raseljene sa Kosova i Metohije koji su zainteresovani da se vrate u sredine iz kojih su proterani da to i učine, a Minstarstvo za zajednice i povratak pomoćiće u pogledu obezbeđivanja normalnih stambenih, a delom i ekonomskih uslova za njihov život.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.