Kosovo i Albanija rešavaju carinski nesporazum

Izvor: Southeast European Times, 04.Jul.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo i Albanija rešavaju carinski nesporazum

Carinska saradnja između Albanije i Kosova može da doprinese ekonomskom razvoju obe zemlje.

04/07/2011

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine – 4.7.2011.

Na sastanku na kojem se razgovaralo o ekonomskoj saradnji Kosova i Albanije, potpredsednica Vlade Kosova Mimoza Kusari Lila i albanski premijer Sali Beriša odlučili su da ukinu carinske dažbine koje frustriraju kosovske izvoznike. Takođe je razgovarano o izgradnji 34 kilometara puta >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << od Fijerze do Komana u severnoj Albaniji.

Beriša je rekao da će se prestati da se primenjuju sadašnje carinske dažbine, što je potvrdio i direktor Albanske carine Flamur Đumiška.

Direktor Carinske službe Kosova Naim Huruglica govorio je za SETimes o problemu između dve vlade, potvrđujući da je rešenje na dohvat ruke i da statistika pokazuje povećanje bilateralne trgovine.

SETimes: U kojoj je fazi sada pitanje carina i taksi između Kosova i Albanije?

Huruglica: Ne postoji veliki problem, osim činjenice da u nekim slučajevima carinska uprava Republike Albanije ne prihvata deklarisanu vrednost kosovskih izvoznika i da je povećala vrednost izvoza, primoravajući albanske uvozne kompanije da plate više za PDV. Kao rezultat toga, kosovski proizvodi su postali skuplji na albanskom tržištu.

SETimes: Da li ste kontaktirali vlasti u Tirani? Koji se dalji koraci očekuju?

Huruglica: Održani su sastanci. Poslednji je bio između direktora carina. Postignut je tentativni sporazum da se radi na rešavanju praktičnih poteškoća, što bi moglo da se realizuje kroz post-uvoznu proveru u slučaju da je nedeklarisana realna vrednost sumnjiva.

SETimes: Da li možemo da očekujemo potpuno ukidanje carinskih dažbina između Kosova i Albanije? Da li bi ukidanje tih dažbina koristilo ekonomskom razvoju obe zemlje?

Huruglica: Kosovo i Albanija uzajamno ne primenjuju carinske dažbine na proizvode. Obe zemlje su članice CEFTE i jedina taksa koja se naplaćuje je PDV ili akciza, za određene proizvode. Saradnja doprinosi ekonomskom razvoju obe zemlje i statistike pokazuju da se trgovina povećala. Tokom 2010. godine Kosovo je iz Albanije uvezlo robu u vrednosti 61 miliona evra, ili 52,33 odsto više nego u 2009. godini, a izvezlo je robu u vrednosti 23 miliona evra ili 33,19 odsto više nego 2009. godine.

SETimes: Kakav je stav poslovne zajednice na Kosovu oko tog pitanja?

Huruglica: Poslovna zajednica je izrazila nezadovoljstvo zbog poteškoća sa kojima se susretala i radi na njihovom uklanjanju.

SETimes: Da li bi funkcionisao princip reciprociteta između dve zemlje i da li će Kosovo to tražiti?

Huruglica: Ne postoji potreba za reciprocitetom oko pitanja koja mogu da se reše između dve vlade.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.