POBEDA! Kosovo nije primljeno u Interpol

Izvor: Mondo, 20.Nov.2018, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POBEDA! Kosovo nije primljeno u Interpol

U Dubaiju, u okviru generalne skupštine Interpola završen je i drugi krug glasanja o prijemu Kosova u tu organizaciju. Takozvano Kosovo NIJE PROŠLO!

Foto: Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani

U prvom krugu za članstvo Kosova u Interpolu glasalo je 76 zemalja, 56 je bilo protiv, a 22 uzdržane.

Navodi se da su Maroko i Rusija glasale protiv prijema Prištine u članstvo te međunarodne policijske organizacije.

Prisutnima se >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pre rasprave obratio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je oštro reagovao zbog kršenja Rezolucije 1244 UN, međunarodnog prava, kako i samih procedura Interpola.

Za raspravu se javljaju zemlje delegati i obrazlažu svoju odluku, a u korist Srbije su se za reč javile Španija, Maroko, Kipar, Kina, Bjelorusija, Rusija.

Prve su podršku Srbiji pružile Namibija, Rumunija, Venecuela i Surinam, javlja RTS.

Glasalo se u dva kruga, a za članstvo je bila neophodna dvotrećinska podrška zemalja članica.



Glasanje o tom predlogu omogućeno je nakon što je predsedavajući u Interpolu odbacio zahtev Srbije i još pet zemalja-članica da skupština ukloni sa dnevnog reda izjašnjavanje o članstvu Kosova.

Srpska delegacija, posle svega što se dešavalo prethodnih dana i nedelja, upozoravala je da sve ide ka tome, da se Kosovo, preko reda i pravila, nađe među članicama Interpola. Ipak, pravda je bila na strani Srbije.

Kosovo je do sada tri puta podnosilo zahtev za članstvo - 2010, 2015. i 2017. godine.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.