Kosovo: Zašto je bitno hapšenje Ismeta Osmanija

Izvor: B92, 30.Maj.2019, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Zašto je bitno hapšenje Ismeta Osmanija

Hapšenja od pre desetak dana ponovo su došla u centar pažnje nakon bure na severu Kosova.

Kada je 21. maja kosovska policija u operaciji "Talas" uhapsila pet ljudi, ta vest gotovo da uopšte nije stigla do srpskih medija.

Njihova imena su došla u centar pažnje posle bure na severu Kosova i hapšenja 28 ljudi, među kojima je i 19 policajaca.

"Potrebno je razumeti kontekst u kome se akcija dogodila. Prošle nedelje je u Prištini uhapšen Ismet Osmani Curi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osoba koju kosovski mediji opisuju kao vodeću figuru u organizovanom kriminalu", smatra Agon Malići, analitičar iz Prištine i urednik portala Sbunker.

U izveštaju tajne nemačke službe BND iz 2005. označen je kao švercer droge, cigareta i nafte, objavila je ranije Mreža za istraživanje kriminala i korupcije OCCRP.

Ista mreža, pozivajući se na izveštaj Bezbednosno-informativne agencije iz 2011. navodi da je Osmani blizak saradnik Zvonka Veselinovića, biznismena sa Kosova i saradnika Milana Radoičića, koji je trenutno potpredsednik Srpske liste.

Osmani je u tom izveštaju opisan kao "izuzetno opasan", prenosi KRIK.

Uhapšena su i četvorica njegovih saradnika - Iljir Bojku, Adilj Tači, Mentor Maćani i Rahim Hašimi.

Kosovski mediji prenose da je Rahim Hašimi dan nakon hapšenja oslobođen, a da je ostalima određen tridesetodnevni pritvor.

Zbog zelenašenja, prevara i reketiranja, prenose mediji.

Kosovska policija navela je da su uhapšeni davanjem pozajmica uz visoke kamate pribavili imovinu vrednu 2,5 miliona evra - dve kuće u Prištini, automobile i novac.

U izveštaju BIA iz 2011. godine, pominje se kao glavni saradnik Zvonka Veselinovića u južnom delu Kosovske Mitrovice, navodi KRIK.

Oni se tu pominju kao "predvodnici kriminalnih organizacija uključenih u međunarodne kanale za trgovinu drogom iz Turske i Makedonije, kao i sa Kosova i Crne Gore ka Zapadu".

Drogu je od Osmanija preuzimao Veselinovićev kum Milan Radoičić i prebacivao je u centralnu Srbiju, piše u izveštaju BIA-e.

I Veselinović i Radoičić označeni su kao osumnjičeni u istrazi kosovskog tužilaštva za ubistvo Olivera Ivanovića.

Osmani je 1998. u češkom gradu Brnu osnovao firmu "Dafina", koje je bilo neaktivno, a u avgustu 2014. Osmani je većinski udeo preneo Nikoli Kužniniju koji živi na istoj adresi kao i Osmani.

Osmani se pominje i u tekstu crnogorskih "Vijesti" iz 2011, koji je preneo Blic, a u kojem se ističe da ima crnogorski i hrvatski pasoš, kao i da se on i njegova braća pitaju za sve u Crnoj Gori.

Kosovski mediji prenose da je Hašimi blizak vladajućoj Demokratskoj partiji Kosova (PDK), Kadrija Veseljija i Hašima Tačija.

Gazeta ekspres navodi da ga je u aprilu tri dana ispitivala Kancelarija specijalnog tužioca u Hagu, kada je Hašimi rekao da bi "hipotetički, mogao da bude osumnjičen za kršenje vojne discipline ili prekoračenje vojnih ovlašćenja".

Navodi se i da je Hašimi blizak sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, a pominjao se i kao mogući protivkandidat Veseljiju u trci za prvog čoveka PDK-a, piše Gazeta.

Takođe, kako objašnjavaju, bio je osumnjičen da je primio 100.000 evra mita za rešavanje slučaja privrednog kriminala.

Prištinska Koha je objavila i video na kojem se vidi kako Hašimi broji veliku količinu novca, a koji je navodno dokaz u slučaju protiv njega.

U videu se pominje i da je Kadri Veselji, jedan od vodećih ljudi Kosova, uzeo 200.000 evra mita, prenosi Koha.

Koha navodi i da je Hašimijeva ćerka Elena mesecima bila savetnica kosovskog ministra inostranih poslova Bedžeta Pacolija, što je potvrđeno iz Ministarstva.

O Tačiju se ne piše toliko toga, osim što su mediji objavili njegovu fotografiju sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, dok se Maćani pominje kao "biznismen kockar".

Njegov advokat je potvrdio hapšenje i istakao da je njegov klijent "prevaren".

Iljir Bojko je nekoliko godina bio umešan u kosovski fudbal, a i često je viđen sa poznatim ljudima Kosova i Albanije, piše Gazeta ekspres.

Bio je direktor fudbalskog kluba "Trepča 89" i jedan od njegovih glavnih finansijera, dodaju oni.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.