Izvor: Southeast European Times, 12.Jul.2011, 23:51

Korupcija i dalje izazov za Kosovo

Korupcija i dalje izazov za Kosovo

Zbog nedostatka političke volje i zakona borba protiv korupcije izmiče.

12/07/2011

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine – 12.7.2011.

Reakcije nakon izveštaja Transparensi internešnala objavljenog krajem juna nisu oslabile. U njemu se navodi da na Kosovu nema političke volje za borbu protiv korupcije.

Izveštaj -- Praćenje napretka inicijative protiv korupcije na osnovu uporednog indikatora (CIMAP) -- baziran je na uslovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << za članstvo u EU vezanim za upravljanje i borbu protiv korupcije, koji se odnose na Albaniju, Makedoniju, Tursku i Kosovo.

„Osiguravanje sprovođenja i nepovratnosti mera protiv korupcije od suštinskog je značaja za obezbeđivanje pouzdanog procesa prijema i jedinstvenog pristupa korupciji širom Evrope“, izjavila je šefica kancelarije za vezu Transparensi internešnala sa EU Jana Mitermajer.

Izveštaj ne pruža precizne podatke o nivou korupcije na Kosovu, zbog poteškoća u prikupljanju podataka o korupciji. Među glavnim pokazateljima koji su korišćeni u izveštaju su percepcija korupcijskih praksi i učestalost sudskih nagodbi u slučajevima korupcije.

„Na Kosovu postoje jake percepcije da je korupcija rasprostranjena“, izjavio je za SETimes izvršni direktor Instituta za balkansku politiku Seb Bitići.

Bitići je objasnio da je vrlo malo slučajeva korupcije pred kosovskim sudovima. „To je veoma zabrinjavajuće, posebno kada se uzme u obzir velika percepcija korupcije“, rekao je on.

Predsednik Vrhovnog suda Kosova Fejzulah Hasani zabrinut je zbog nadovoljnih napora u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, čiji rezultati nisu zadovoljavajući.

„Zemlje u regionu su korak ispred zato što su usvojile posebne zakone o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, rekao je Hasani. On naglašava da je od suštinske važnosti za Kosovo da usvoji odgovarajuće zakone da bi bilo u mogućnosti da krene napred.

EULEKS bi takođe mogao da odigra važnu ulogu u borbi protiv korupcije, ali kaže da odgovornost leži na lokalnim kosovskim institucijama koje treba da igraju aktivniju ulogu, kao i na civilnom društvu i medijima.

EULEKS i lokalne sudije doneli su do sada 27 presuda vezanih za slučajeve korupcije.

Misija, zajedno sa kosovskim vlastima, nastavlja da istražuje slučajeve i vodi postupke u sudovima kada god postoji dovoljno dokaza za to, izjavio je za SETimes portparol EULEKS-a Bljerim Krasnići.

„Imajte na umu da EULEKS nije jedina institucija na Kosovu koja se bavi slučajevima korupcije. Misija se bavi slučajevima visokog profila, dok se lokalne institucije bave drugim slučajevima“, rekao je Krasnići.

Međutim, kosovsko civilno društvo kritikuje doprinos EULEKS-a, posebno u slučajevima vezanim za više nivoe vlasti, u kojima lokalna policija i sudije nisu u mogućnosti da rade svoj posao nezavisno.

„EULEKS ima jasan mandat da se bori protiv korupcije. Na žalost, u periodu od tri godine EULEKS je malo uradio. Broj slučajeva korupcije koje je obradio EULEKS je vrlo mali. Takođe nije ispunio obećanja da će raditi na slučajevima 'krupnih riba'“, rekao je Bitići za SETimes.

Mada je kosovska vlada kritikovana zbog svoje neaktivnosti, uprkos nedavno usvojenim zakonodavnim merama pravosudni sistem je i dalje suviše slab i nedovoljno nezavistan da bi učinio nešto više.

„Osim nekih reformi zakona protiv korupcije, u pravosuđu ne postoje bilo kakvi značajni konkretni koraci. Pravne reforme su nedovoljne, jer zakon protiv mafije još nije usvojen, a reforme u pravosudnom sistemu nisu pokazale uspeh“, rekao je Bitići.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.