Komandant Bondstila: O povlačenju se odlučuje na političkom nivou

Izvor: RTS, 03.Mar.2019, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komandant Bondstila: O povlačenju se odlučuje na političkom nivou

Povodom medijskih navoda da bi vojne snage SAD mogle da se povuku sa Kosova, komandant američke vojne baze Bondstil Roj Makager kaže da se "takve odluke donose na političkom nivou".
Pukovnik Roj Makareg navodi da je "američka ambasada u Prištini veoma jasno istakla svoju nacionalnu poziciju".

"Mi, kao Kfor, ostajemo privrženi našoj misiji određenoj Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nacija", istakao je Makareg.
Komandant Kfor Multinacionalne borbene grupe Istok takođe je prokomentarisao i navode da bi Bondstil mogao da bude zatvoren i da bi umesto njega mogla da bude izgrađena nova baza na severu Kosova.
"Na severu Kosova već postoji baza Kfora, 'Kamp Noting hil', i ne postoji plan za izgradnju nove", poručio je Makareg.
Prištinski list Koha ditore u petak je preneo saopštenje američke ambasade u Prištini u kojem je navedeno da su SAD potvrdile podršku Kforu i prisustvu američkih trupa u vojnoj bazi Bondstil na Kosovu.
"Politika SAD je da još uvek podržava Kfor i prisustvo američkih vojnika u bazi Bondstil, koji održava sigurno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu. Kao i svuda u svetu, ovaj i drugi rasporedi američkih trupa podležu redovnoj kontroli", navedeno je u saopštenju.
Prištinski mediji spekulisali su prethodno da bi, zbog odbijanja Prištine da postupi po zahtevima Vašingtona za suspenziju 100 odsto uvećanih taksi na robu iz Srbije i BiH, naredna mera SAD mogla da bude povlačenje američkih snaga u sastavu Kfora, koje se nalaze u vojnoj bazi Bondstil.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.