Koha: Vlada Kosova najavila novu odluku o reciprocitetu sa Srbijom

Izvor: B92, 26.Maj.2020, 20:19

Koha: Vlada Kosova najavila novu odluku o reciprocitetu sa Srbijom

Kosovsko tržište je preplavljeno proizvodima koji se uvoze iz Srbije. To je omogućeno ukidanjem takse 31. marta od tzv. Vlade Kosova.

Statistike pokazuju da za dva meseca vrednost robe koja je uvezena iz Srbije iznosi oko 29 miliona evra. Istovremeno, u Srbiju je izvezena roba u vrednosti od 2,7 miliona evra, piše Koha, prenosi Kosovo onlajn.

S druge strane, Vlada Kosova kaže da se sprovodi postepen trgovinski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reciprocitet sa Srbijom.

Prema onome što kažu iz kosovske vlade, bilo je slučajeva kada je pokušan uvoz robe na Kosovo, sa neustavnim nazivom Kosova.

Novu odluku o reciprocitetu Vlada Kosova najavljuje za 15. jun.

Institut GAP procenjuje da je ukidanje takse bilo potrebno jer su tokom perioda trgovinske blokade cene proizvoda porasle za šest posto, a iznos uvoza iz Srbije, prema GAP-u, takođe zavisi od interesovanja za kupovinu ovih proizvoda.

Zbog pandemije, prihodi od uvoza sa Srbijom za april-maj bili su oko 3,5 miliona evra.

Odlukom Vlade Kosova od 1. aprila stupio je na snagu postepeni reciprocitet prema Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.