Rustem Mustafa prvi komandant OVK pred Specijalnim sudom

Izvor: B92, 06.Dec.2018, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rustem Mustafa prvi komandant OVK pred Specijalnim sudom

Priština -- Prištinska Koha tvrdi da će biti podignuta prva optužnica na KiM za ratne zločine protiv bivšeg komandanta OVK i nekadašnji poslanik u kosovskoj Skupštini.

Navodi se da je reč o Rustemu Mustafi, komandantu OVK za Podujevsku oblast.

To je Koha objavila na svom sajtu, pozivajući se na neimenovane izvore, a kako se dodaje, podizanje optužnice se očekuje u januaru.

Rustem Mustafa - Remi, bivši komandant "Operativne zone OVK" u Lapu i bivši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslanik Skupštine Kosova je bivši komandant OVK i poslanik Skupštine Kosova koji će se 14. januara pojaviti pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu, saopštio je njegov advokat Arianit Koci.

"Sa ovlašćenjem mog klijenta, Rustema Mustafe, obaveštavam da je on primio poziv da se 14. januara pojavi pred Kancelarijom Specijalnog tužilaštva Kosova u Hagu. To je poziv za davanje izjave", rekao je Koci, prenosi portal koha.net.

Advokat je rekao da je Mustafa spreman da se dobrovoljno pojavi i spreman je da objasni sve okolnosti o kojima Specijalno tužilaštvo vodi istragu.

"To su sva saznanja koja imamo do sada. Uljudno molimo novinare da ne kontaktiraju gospodina Mustafu u vezi s ovim pitanjem", kazao je Koci.

Jedan od bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova i nekadašnji poslanik u kosovskom parlamentu, poznat po ratnom nadimku "komandant Remi", pregovara sa Specijalnim sudom za zločine OVK o načinu na koji će se predati tom sudu, piše Koha.

Pozivajući se na izvore u tom sudu, Koha piše da je spremna prva optužnica protiv bivšeg regionalnog komandanta OVK, kao i da su istražitelji Specijalnog suda nedavno bili na Kosovu kako bi dogovorili nacin predaje.

"Verovatno je da će uskoro biti postignut dogovor o dobrovoljnoj predaji", rekao je neimenovani izvor prištinskom dnevniku.

Mustafa je dobio poziv da bude saslušan 14. januara, rekao je njegov advokat.

Kako je prethodno navela Koha, specijalni tužilac Džek Smit pripremio je prvu optužnicu, na osnovu sedmogodišnje istrage o zločinima, koji proističu iz izveštaja Dika Martija i Saveta Evrope.

"Istražitelji su bili na Kosovu i pregovarali su o potencijalnoj predaji osumnjičenog i ima šanse da se dogovor postigne brzo o njegovoj dobrovoljnoj predaji", rekao je izvor za KTV.

Portparol Kancelarije Specijalnog tužioca nije htela da komentariše ovu informaciju.

"Kancelarija Specijalnog tužioca ne komentariše niti će komentarisati nagađanja oko potencijalnog vremena podizanja optužnica, ili davati specifične informacije o statusu istraga. Kancelarija Specijalnog tužioca je angažovana na istrazi svih navoda iz izveštaja SE, koji je izradio švajcarski senator Dik Marti, i ima za cilj da obezbedi da se svi navodi adresiraju i u potpunosti istraže", rekao je Kristofer Benet, portparol Kancelarije Specijalnog tužioca.

Kosovski sajt Ekspres navodi i da su do sada saslušana trojica bivših komandanata OVK, ali njihov identitet i razlozi zbog kojih su saslušavani, nisu objavljeni.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PANIKA NA KOSOVU! ALBANSKI "POLITIČARI" STRAHUJU: Specijalni sud spremio prvu OPTUŽNICU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Dec.2018

Prištinska Koha tvrdi da će biti podignuta prva optužnica na Kosovu i Metohiji za ratne zločine protiv bivšeg komandanta OVK i poslanika u kosovskoj Skupštini i da je ime poznato redakciji...To je Koha objavila na svom sajtu, pozivajući se na neimenovane izvore. Kako se dodaje, podizanje optužnice...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.