Koha: Osoblje UN ne može biti proglašeno personom non grata

Izvor: RTS, 31.Maj.2019, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koha: Osoblje UN ne može biti proglašeno "personom non grata"

Povodom odluke kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da pripadnika Unmika Mihaila Krasnoščekova proglasi "personom non grata", Koha ditore podseća na izjavu Antonija Guteresa da se nepoželjnim mogu proglasiti predstavnici država, a ne predstavnici UN.
Prištinski list piše da odluka o proglašenju Mihaila Krasnoščekova "personom non grata" ne može da se odnosi na osoblje Ujedinjenih nacija.
Koha >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se poziva na ranije izjave generalnog sekretara UN Antonija Guteresa na tu temu. "Prema Bečkoj konvenciji iz 1961. o diplomatskim odnosima odredba (persona non grata) odnosi se na diplomatske predstavnike jedne zemlje u drugoj u kontekstu bilateralnih odnosa. Ujedinjene nacije nisu država", prenela je Koha izjavu Guteresa.
Generalni sekretar UN je objasnio da pripadnici UN ne mogu biti akreditovani u zemlji gde službuju, već da je njihov rad u nadležnosti isključivo generalnog sekretara.
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj saopštio je da je ruski državljanin Mihail Krasnoščekov, koga je pre nekoliko dana uhapsila kosovska policija nakon ometanja policijske operacije na severu Kosova, proglašen personom non grata.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.