Koha: Krivična prijava protiv beogradske firme zbog štete na tvrđavi Novo Brdo

Izvor: B92, 06.Sep.2019, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koha: Krivična prijava protiv beogradske firme zbog štete na tvrđavi Novo Brdo

Beograd -- Ministarstvo kulture Kosova je Osnovnom tužilaštvu u Gnjilanu podnelo krivičnu prijavu protiv Srđana Đorđevića iz Novog Brda i preduzeća "Koto" iz Beograda.

Krivična prijava podneta je zbog "revitalizacije" tvrđave Novo Brdo.

Sajt "Kossev" prenosi da je prištinska "Koha" objavila da se Đorđević tereti da je u ime firme "Koto", kao "supervizor projekta revitalizacije" tvrđave, počinio krivično delo "oštećenje, uništenje i neovlašćeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uklanjanje zaštićenih spomenika ili predmeta iz Republike Kosovo".

Firma "Koto" se tereti za krivično delo u svojstvu pravnog lica.

Projekat "revitalizacije" tvrđave Novo Brdo finansira Unesko, a kompanija koja je pobedila na tenderu je bila dužna da radove sprovede pod nadzorom profesionalnih zvaničnika Instituta Kosova za zaštitu spomenika.

Međutim, kako prenose mediji, ignorišući svoje obaveze da obaveste to nadzorno telo, oni su 2. septembra angažovali bager koji je počeo rušenje spoljnih zidova tvrđave Novo Brdo.

To je suprotno standardima projekata restauracije lokaliteta kulturne baštine, a nastala je i značajna šteta na tom spomeniku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Koha: Krivična prijava protiv beogradske firme zbog štete na tvrđavi Novo Brdo

Izvor: Danas, 06.Sep.2019

Ministarstvo kulture Kosova je Osnovnom tužilaštvu u Gnjilanu podnelo krivičnu prijavu protiv Srđana Đorđevića iz Novog Brda i protiv preduzeća "KOTO" iz Beograda o "revitalizaciji" tvrđave Novo Brdo. Članak Koha: Krivična prijava protiv beogradske firme zbog štete na tvrđavi Novo Brdo...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.