Koalicija za REKOM: Ispitajte ima li masovne grobnice

Izvor: B92, 30.Avg.2018, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koalicija za REKOM: Ispitajte ima li masovne grobnice

Beograd -- Koalicija za REKOM pozvala nadležne organe Srbije da utvrde tačnost informacije o postojanju masovne grobnice u selu Medevce.

Ta grobnica navodno se nalazi na 30 metara od puta Leskovac - Priština.

Mesto za koje postoji sumnja da je masovna grobnica je na kilometer i po od administrativnog prelaza Mutivode, u kopnenoj zoni bezbednosti prema Kosovu i na oko 300 metara udaljenosti od jedinica Kfora.

"Prema primljenim informacijama, sa porukom da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je reč 'o doprinosu rešavanju sudbine nestalih', na toj lokaciji, u toku izgradnje objekta za potrebe policije, u septembru 2001. godine, vojnim rovokopačem su iskopana i polomljena četiri tela koja su bila zakopana na neobeleženom mestu pored puta Leskovac - Priština", navodi se u saopštenju povodom Medjunarodnog dana nestalih.

U saopštenju se navodi da je na jednoj polomljenoj nozi ostala bela patika marke "najk", da su nađene dečje crvene čizmice, farmerke, gumene rukavice i komad meke tkanine.

"Policija koja je bila smeštena u kontejnerima u pravcu jedne stare kuće u blizini puta je prekinula dalje iskopavanje. Jedan policajac je rovokopačem zatrpao delove tela i nađene stvari i poravnao zemlju. U roku od 40 minuta, crnim 'mercedesom', na lokaciju masovne grobnice stigao je general Vladimir Lazarević i sa njim Stojan Konjikovac, načelnik Štaba 549. motorizovane brigade, a za njima dva džipa sa vojnicima u crnim uniformama i 'martinkama'", navodi se u saopštenju za javnost.

Koalicija za REKOM je navela da general Lazarević, koji je pred Haškim tribunalom osuđen za zločine protiv čovečnosti, zatim penzionisani general Konjikovac, kao i bivši načelnik bezbednosti 549 motorizovane brigade Miljan Veličković raspolažu podacima o mestu na Kosovu, odakle su tela prebačena u Srbiju, i šta se dalje dogadjalo sa telima, da li su premeštena na drugo mesto ili uništena.

Koalicija za REKOM je pozvala pojedince koji raspolažu podacima i informacijama o masovnim grobnicama i uništavanju posmrtnih ostataka ratnih žrtava, da se jave i pomognu da se razjasni sudbina još 10.281 osobe, nestale u ratovima devedesetih na području nekadašnje SFRJ.

Koalicija za REKOM je regionalna koalicija nevladinih organizacija koja od zemalja naslednica nekadašnje Jugoslavije zahteva da oforme Regionalnu komisiju za utvrdjivanje činjenica o žrtvama ratnih zločina.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.