Ko ne priznaje Kosovo dobije ambasadu Srbije, ove godine 7 NOVIH predstavništava

Izvor: Press, 19.Feb.2019, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko ne priznaje Kosovo "dobije" ambasadu Srbije, ove godine 7 NOVIH predstavništava

Tokom ove godine broj diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije trebalo bi da bude proširena za sedam novih, i to u regionu Kariba, Južne Amerike i Dalekog i Srednjeg istoka.
Foto:Blic
Plan je da svoje diplomatske kancelarije Srbija dobije u Trinidadu i Tobagu, Surinamu, Venecueli, Vijetnamu, Papua Novoj Gvineji, Jermeniji i Palestini.
Novac za otvaranje i rad predstavništava Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u ovim zemljama već je obezbeđen u budžetu za ovu godinu, a kod izbora destinacija najviše se vodilo računa o realizaciji jednog od najvažnijih ciljeva Srbije - očuvanja teritorijalnog integriteta države i jačanju pozicije kada je reč o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, pišu "Večernje novosti".

U proteklih devet meseci proširena je i mreža počasnih konzula Srbije u inostranstvu, pa su tako otvoreni konzulati u Sevilji, Antaliji, Volosu i Montani.
Srbija trenutno ima 69 ambasada širom sveta, sedam stalnih misija i 24 konzulata, a srpske interese počasni konzuli zastupaju i 56 država.
Nosvosti dodaju da je u budžetu Ministarstva spoljnih poslova za ovu godinu obezbeđeno 100 miliona dinara za otvaranje Kulturnog centra Srbije u Londonu.
Prvi potez
Jedan potez već je povučen, kada je Oliver Antić, inače ambasador u Portugalu, postavljen na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Srbije u Demokratskoj Republici Sao Tome i Principe, na nerezidencijalnoj osnovi, sa sedištem u Lisabonu, objavljeno je u "Službenom glasniku".

Ko je sve povukao priznanje Kosovo
Na listi zemalja koje su povukle priznanje je Unija Komora, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Komonvelt Dominika, Papua Nova Gvineja, Solomonska Ostrva, sada i Palau. U Beogradu se očekuje da će još par zemalja narednih dana povući odluku o priznanju Kosova.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.