Ko je za dogovor oko Kosova i Metohije, a ko igra dvostruku igru?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2019, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je za dogovor oko Kosova i Metohije, a ko igra dvostruku igru?

Ne mislim da Sjedinjene Američke Države igraju dvostruku igru u slučaju Kosova, ali neke evropske zemlje to rade, jer ne žele postizanje dogovora brzo, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ali nije precizirao o kojim državama je reč.

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da se raduje dolasku u Srbiju američke delegacije na čelu sa Dejvidom Hejlom, jer će imati priliku da im prenese stavove Srbije.

Neka reše sa Prištinom i idemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dalje, poručio je Dačić i precizirao da Priština mora da odblokira pregovarački proces ukidanjem taksi na srpsku robu.

Dačić je istakao i da ga "duboko vređa" stav da Srbija treba da prestane da lobira za povlačenje priznanja Kosova.

Podsekretar američkog Stejt departmenta za političke poslove Dejvid Hejl izjavio je da postoji šansa da se ove godine postigne dogovor Beograda i Prištine, i naglasio da SAD neće davati recept za rešenje.

Hejl: Postoji šansa za dogovor o Kosovu ove godine

"Postoji šansa da se ove godine postigne sveobuhvatno rešenje, ali samo ako se prvo nastavi dijalog. Došlo je vreme da Beograd i Priština konačno reše ovaj problem", rekao je Hejl u eksluzivnom intervjuu za list "Danas".

On je pozvao na ukidanje taksi koje su vlasti u Prištini uvele na robu iz centralne Srbije, povratak dijalogu i opredeljenost miru, naglašavajući istovremeno da SAD neće davati recept za rešenje za koje je rekao da "mora biti primenljivo i na Kosovu i u Srbiji i mora doprineti dugoročnoj stabilnosti regiona".

"Nije na Sjedinjenim Državama - niti na bilo kom drugom kad smo već kod toga - da diktira konačni ishod", istakao je Hejli.

On je, takođe, izrazio podršku SAD evrointegracijama Srbije i dodao da niko ne prisiljava Srbiju da uđe u NATO.

"SAD u potpunosti poštuju neutralnost Srbije i pozdravljaju partnerstvo koje je Srbija izgradila s NATO-om, kao i njeno aktivno učešće u Partnerstvu za mir", navodi američki zvaničnik.

Hejl je, komentarišući izveštaj Fridom hausa u kom je Srbija stavljena među "delimično slobodne zemlje", rekao da će tokom procesa evrointegracija Srbija morati da dostigne određene standarde EU po čitavom nizu pitanja, pre svega na polju vladavine prava.

SAD rade na dogovoru, Britanci - protiv

"Blic" piše da se trenutno na Kosovu po pitanju taksi sukobljavaju interesi SAD s jedne strane i velikih sila s druge strane, pre svega Velike Britanije, te da su SAD za dogovor Beograda i Prištine, dok Britanci, navodi list, otvoreno rade protiv dogovora.

Amerikancima, koji su, prema pisanju prištinskih medija, u diplomatskim krugovima više puta jasno naglasili njihov cilj - uzajamno priznanje plus moguća korekcija granica - scenario haosa nikako ne bi odgovarao, navodi list.

Zato, prema navodima lista, Amerika trenutno ne želi silom da natera albanske lidere da povuku takse, jer bi takav potez bi mogao da bude višestruko zloupotrebljen od pojedinih prištinskih lidera na Kosovu i da eskalira u nasilje na terenu, a to bi značilo smrt za dogovor sa Beogradom.

S druge strane, Velika Britanija ima bliske veze sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, koji je glavni protivnik kako razgraničenja, tako i ukidanja taksi.

Prema rečima izvora "Blica" iz kosovske skupštine, Britanci sada već gotovo otvoreno rade protiv dogovora.

"Britanci najdirektnije rade protiv dogovora, a sve kroz priču da nisu za korekciju granica, jer bi to za sobom nosilo brojne probleme, možda i u celom regionu. Cilj Britanaca je tako suprotan američkom, a u najkraćem, on znači celo nezavisno Kosovo priznato od Srbije", rekao je neimenovani izvor.

Zaharova: Prištinski mediji o dogovoru - neozbiljno

Moskva negira pisanja prištinskih medija da su se, navodno, Rusija, Francuska i SAD dogovorile o priznanju nezavisnosti Kosova, saopštila je danas portparolka Ministarstva odbrane Rusije Marija Zaharova.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara da li je istina ono što pišu prištinski mediji da postoji tajni dogovor o nezavisnosti Kosova, rekla da se u samom pitanju sadrži odgovor.

"U vašem pitanju se sadrži odgovor: kosovski mediji na albanskom jeziku, pozivajući se na nemačke izvore. Mislim da o tome ne možemo ozbiljno razgovarati. Sve što se tiče stava Srbije o rešavanju kosovskog pitanja najaktivnije komentariše predsednik Srbije, praktično svakodnevno. Radi se o ocenama procesa i o poteškoćama sa kojima se suočava rukovodstvo Srbije tokom tih pregovora", izjavila je Zaharova.

Prema njenim rečima, izvori tih informacija ne ostavljaju prostora da im se veruje, prenosi Sputnjik.

Prištinski mediji objavili su da su Vašington, Pariz i Moskva pripremaju sporazum o "karakteru prijateljstva i dobrosusedskih odnosa" između Beograda i Prištine, koji bi navodno trebalo da bude potpisan u periodu od 28. juna do 13. jula ove godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.