Ko je sve zabrinut zbog zakona o zaštiti takozvane OVK?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2020, 12:57

Ko je sve zabrinut zbog zakona o zaštiti takozvane OVK?

Direktor kosovskog Fonda za humanitarno pravo Bekim Bljakaj izjavio je da se eventualnim usvajanjem zakona o zaštiti vrednosti tzv. OVK ne mogu negirati zločini počinjeni nad Srbima i drugim nealbancima, navodeći takođe da on ne može uticati na rad Specijalizovanih veća u Hagu.

"Ne verujem da bi se ovim zakonom mogla odbaciti odgovornost za počinjene zločine i to ne bi trebalo da bude slučaj, nema tog zakona koji može da negira bilo koji zločin kad ima dokaza", istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Bljakaj za Kosovo onlajn.

On navodi da predlog zakona u koji je imao uvid ne daje mnogo detalja o merama za zaštitu borbe tzv. OVK, ali navodi da jedan član tog zakona kaže da vlada u Prištini treba da preduzme radnje u trenutku kada sazna da je neki bivši pripadnik tzv. OVK uhapšen u nekoj trećoj zemlji zbog poternice koju je izdala Srbija.

Bljakaj dodaje da nije siguran šta to znači i na koji način će se zaključiti da je poternica politički motivisana, kao i da se ne znaju mere koje bi u tom slučaju trebala da preduzme vlada u Prištini.

On smatra da se ovaj zakon nikako se ne može dovesti u vezu s radom Specijalizovanih veća u Hagu i dodaje da se on može posmatrati kao kontramera koja može da sprečava ili da utiče na rad tih veća.

Nacrt zakona izazvao je zabrinutost SAD, a u objavi na Tviteru američki ambasador u Prištini Filip Kosnet ocenio je da je "predloženi zakon pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK".

On je ocenio da predlog zakona "kriminalizuje slobodu govora, zastrašuje građane i može skupo da košta".

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti tzv. OVK naći će se pred poslanicima kosovske skupštine u petak, 7. avgusta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.