Kfor traži od Srba uklanjanje barikada do ponedeljka

Izvor: Politika, 15.Okt.2011, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor traži od Srba uklanjanje barikada do ponedeljka

Predstavnici lokalne samouprave sa severa Kosova saopštili su da je komandant Kfora Erhard Drevs od njih danas zatražio da se do ponedeljka omogući vojnicima sloboda kretanja na severu pokrajine.

Predsednici opština Zvečan, Leposavić, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok preneli su nemačkom generalu da će odgovoriti na zahtev Kfora u sredu, posle zajedničke sednice u Zubinom Potoku kojoj će prisustvovati odbornici četiri opštine sa severa Kosova.

Predsednik opstine Kosovska >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je Tanjugu da su komandanta Kfora zamolili da ne preduzima nikakve akcije pre nego što bude završena zajednička sednica odbornika četiri opstine sa severa Kosova.

„Drevs je tražio slobodu kretanja za njegove vojnike već u ponedeljak, što mi ne mozemo da obezbedimo. Zamolili smo da sačeka do srede i zajedničke sednice u Zubin potoku. Objasnili smo da do ponedeljka ne možemo omogućiti uklanjanje prepreka i istakli da ne možemo snositi odgovornost ako dođe do neprijatnosti”, rekao je Pantić Tanjugu.

Sastanak s komandantom Kfora u bazi „Noting hil” kod Leposavića trajao je danas više od dva sata.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je Tanjugu da su od Drevsa dobili više zahteva, ali da će se o njima izjasniti odbornici na sednici u sredu.

„Obavestićemo tada naše odbornike o toku razgovora i onome šta je komandant Kfora tražio od nas, kako bi se o tome izjasnile naše skupštine opština”, rekao je Milović.

Milović je preneo Drevsovu poruku da Kfor traži slobodu kretnja za svoje vojnike na severu Kosova pošto više ne može helikopterima prevoziti osoblje već se moraju osloboditi drumski putevi kako bi se hrana, voda i energenti dostavili do vojnika koji se nalaze na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Kako je saopšteno iz Kfora, Drevs je na današnjem sastanku zatražio od predstavnika lokalne samouprave sa severa Kosova da bezuslovno uklone sve blokade koje se nalaze na putevima na severu Kosova.

Drevs prenosi poruku predsednicima opština Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić da očekuje bezuslovno uklanjanje blokada puteva da bi se osiguralo da ljudi, hitne službe, Euleks i Kfor mogu da se slobodno kreću na putevima koji vode za Jarinje i Brnjak, navedeno je u saopštenju.

Današnji sastanak Drevsa i predsednika opština bio je prvi otkako je nemački general komandant vojne misije na Kosovu a do susreta je došlo na inicijativu predstavnika lokalne samouprave sa severa Kosova.

Tanjug

objavljeno: 15.10.2011.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.