Kfor pokušao da deblokira puteve ka Brnjaku

Izvor: Politika, 22.Okt.2011, 02:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor pokušao da deblokira puteve ka Brnjaku

Kfor je u noći između petka i subote po drugi put u tri dana pokušao da deblokira putne pravce preko Zupča i Jagnjenice u opštini Zubin potok ka administrativnom prelazu Brnjak. Srbi ostali mirni i okupljeni u velikom broju. Kfor se povukao posle par sati

ZUBIN POTOK - Jedinice Kfora pokušale su rano jutros, nešto pre dva sata, da uklone kamione kojima je u mestu Jagnjenica blokiran put ka administartivnom prelazu Brnjak.

Pre toga, Kfor je preko razglasa pozvao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbe koji dežuraju na barikadi da se sklone.

Kfor je pre dva dana kamione koje su postavili Srbi opasao bodljikavom žicom tako da su oni ostali unutar bezbednosne zone Kfora na tom mestu.  

Pripadnici Kfora noćas su preko razglasa upozorili Srbe da se sklone sa prostrora koji Kfor smatra bezbednosnom zonom.

(foto Tanjug)

Posle toga počeli su bagerom da guraju jedan od četiri kamiona - prepreke, ali su Srbi stali ispred kamiona i akcija je obustavljena.

Predsednik opštine Zubin potok Slaviša Ristić više puta je pozvao sugrađane da ostanu mirni.

Kfor je ranije tokom noći pokušao da preuzme barikadu koja je izbetonirana pre više nedelja u mestu Dudin krš, na teritoriji opštine Zvečan, dva kilometra od barikade u mestu Rudare, ka administrativnom prelazu Jarinje.

(foto Tanjug)

U tome su ih sprečili građani koji su se popeli na barikadu od izlivenog betona.

Sa građanima u Dudinom kršu bili su i predsednici opština Zvečan i Kosovska Mitrovica, Dragiša Milović i Krstimir Pantić.

Posle dva sata Kfor se povukao sa te barikade.

Ristić:Statusna neutralnost uslov za slobodu kretanja

Predsednik opštine Zubin potok Slaviša Ristić izjavio je rano jutros da je sloboda kretanja međunarodnih snaga na severu Kosova moguća ukoliko Kfor i Euleks potvrde na terenu statusnu neutralnost.

„Ovo može da se reši na jednostavan način: ako Kfor i Euleks kažu da više neće prevoziti kosovske policajce i carinike i ako vrate te ljude sa prelaza, onda se otvara se prostor za slobodno kretanje svih na i za normalne razgovore”, rekao je Ristić Tanjugu na barikadi u Jagnjenici, gde su Srbi osujetili pokušaj Kfora, jutros oko 02.00 sata, da ukloni prepreku na putu ka prelazu Brnjak.

Ristić je rekao da su Srbi spremni da omoguće slobodno kretanje i da su spremni na dijalog sa predstavnicima međunarodnih misija.

„Ali, to nije moguće sve dok Kfor pokušava silom da nametne prisustvo predstavnika kosovske vlasti na severu Kosova i Metohije”, rekao je predsednik opštine Zubin potok.

Prema njegovim rečima, srpska strana je bila i jeste spremna za razgovore, kakve je u petak najavio komandant Kfora Erhard Drevs, ali je, kaže, Kfor i ovom akcijom podstakao sumnje kod Srba da je zaista spreman na iskren dijalog i pravično rešenje.

Pravično rešenje je, prema Ristiću, da nema kosovskih carinika i policajaca na prelazima na Jarinju i Brnjaku.

Ristić je rekao da će Srbi i na ovoj i na drugim barikadama ostati mirni, kao što su i tokom ove noći samo svojim prisustvom odvratili Kfor od uklanjanja prepreke.

Predsednici opština sa Drevsom i Marnakom u 15 sati

Sastanak predsednika srpskih opština sa severa Kosova sa komandantom Kfora i šefom Euleksa počeće danas u 15 sati u Kosovskoj Mitrovici.

Održavanje sastanka čelnika opština Zubin Potok, Zvečan, Leposavić i Kosovska Mitrovica sa komandantom Kfora Erhardom Drevsom i šefom Euleksa Gzavijeom De Marnakom, agenciji Beta je potvrdio ministar Goran Bogdanović.

Bogdanović je dodao da neće prisustvovati sastanku u Kosovskoj Mitrovici.

Sastanak je posvećen nalaženju rešenja za uklanjanje barikada na severu Kosova.

Kfor je prošle nedelje najavio da će ukloniti barikade ako to Srbi ne učine. Dogovor oko toga koji je trebalo da bude postignut u sredu na sednici u Zubinom Potoku, nije postignut jer je Kfor pred Srbe postavio novi zahtev - sloboda i za kretanje Euleksa.

Srbi to nisu mogli da prihvate uz objašnjenje da misija EU nije statusno neutralana jer između ostalog na prelaze Brnjak i Jarinje prevozi kosovske carinike.

Prisustvo kosovskih zvaničnika na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje je neprihvatljivo za Srbe i to je razlog zašto su oni postavili barikade.

Kfor je od srede pokušao više akcija uklanjanja barikada na severu, što su Srbi sprečili.

Tanjug/Beta

objavljeno: 22.10.2011.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.