Katalonac novi izvestilac za Kosovo i Metohiju

Izvor: Blic, 12.Okt.2017, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katalonac novi izvestilac za Kosovo i Metohiju

Novi izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Katalonac, član španske delegacije, Džordi Roka, izabran je danas za novog izvestioca za Kosovo i Metohiju, nakon što je srpska delegacija, kako je izjavila šefica delegacije Marija Obradović, uspela da ospori kandidaturu njegovog protivkandida Mogensa Jensena, Danca.

„Srpska delegacija uspela je da ospori kandidaturu gospodina Mogensa Jensena, koji je u prethodnom periodu više puta iskazao svoju pristrasnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izlazeći u susret zahtevima delegacije parlamenta Kosova i Metohije, čime je nesporno doveo sebe u sukob interesa povodom ovog izveštaj“, izjavila je Obradovićeva.

Ona je navela da je Jensen glasao čak i protiv pregovora dve delegacije o načinu zastupljenosti prištinske delegacije u PS Saveta Evrope, istovremeno u potpunosti ignorišući stavove srpske strane.

Rok za izradu izveštaja PS Saveta Evrope o situaciji na KiM je dve godine.

Kada je reč o dešavanjima na Pirinejskom poluostrvu i slučaju Katalonija, novoizabrana potpredsednica PS SE Marija Obradović prenela je na Političkom komitetu PS SE stav Srbije po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Španije.

“Želim da vas podsetim da se nalazimo u PS SE, kući ljudskih prava, čiji je jedan od osnovnih principa vladavina prava i ako budemo sledili samo taj princip jasno je kako treba da se postavimo u slučaju Katalonije“, započela je Obradovićeva.

“Stav Srbije je da snažno podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Španije. Smatramo da nije prihvatljivo spoljno mešanje u unutrašnja pitanja Španije. Srbija najbolje zna kakvu štetu može da nanese pravljenje izuzetaka u pogledu nepoštovanja teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava, jer je presedan napravljen upravo u slučaju Kosova i Metohije“, istakla je šefica srpske delegacije u PS Savetu Evrope.

Ona je podsetila da se odstupanjem od poštovanja međunarodnog prava u slučaju Katalonije, otvara put ka sličnim krizama u Evropi i svetu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.