Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Dec.2019, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidati za članove REM-a predstavili se Odboru za kulturu i informisanje

Na listi kandidata su novinar portala "Kosovo onlajn" Nenad Zorić na predlog Stranke moderne Srbije, bivša poslanica Liberalno demokratske partije Judita Popović, zatim kompozitor muzike za film i pozorište i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu Zoran Simjanović i televizijski kritičar i filmolog Božidar Zečević koje su predložila udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Na listi su na predlog Koordinacija nacionalnih saveta nacionalnih manjina sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredinu u Gradskoj upravi Subotica Aleksandar Vitković i reditelj Dragomir Zupanc.

Od njih šestoro parlament treba da izabere troje, a kandidati su danas, pre nego što je lista uvršćena u dnevni red, saslušani pred Odborom za kulturu i informisanje.

Jedan od kandidata Nenad Zorić rekao je da su ga pozvali iz Stranke moderne Srbije (SMS) i da njegova karijera i godine života govore da može da se prijavi za REM.

On je naveo da obavljao poslove od novinarskih do uredničkih, kao i da je radio na fakultetu.

"Mislim da čovek iz medija može najbolje da zna šta je dobro za medije", rekao je Zorić članovima Odbora za kulturu i informisanje.

Kandidatkinja Judita Popović rekla je da se duže od 30 godina bavi pravom i da čita i tumači zakone, kao i da je svesna koliko je bitno za REM da se zaista njegovi članovi potrude da se zakon primenjuje.

"Smatram da je ova institucija veoma značajna i ona prosto mora da se osnaži", poručila je Popović, koja je ranije bila u dva mandata poslanica Liberalno demokratske partije u Skupštini Srbije.

Dodala je da se institucije ne grade "preko noći" i ocenila da je u potpunosti kvalifikovana da radi u REM-u.

Ona je navela da politički pristici na nju ne bi trebalo da imaju bilo kakav uticaj na njen rad ako bude izabrana za članicu REM-a.

"Mi imamo relativno dobre zakone koji, kada bi se primenjivali, imali bi pozitivne rezultate", ocenila je Popović.

Kandidat Zoran Simjanović naveo je da REM mora dosta da uradi da se dovede u red stanje sa privatnim telvizijama koje se moraju ponašati u skladu sa zakonom.

"Ne može u svako doba da se takve gluposti puštaju", rekao je Simjanović o rijaliti programima.

Jedan od kandidata Božidar Zečević rekao je da će jedan od njegovih prioriteta, ukoliko bude izabran za člana REM-a, biti jezik i govor u elektronskim medijima.

Poslanik Srpske napredne stranke Srbislav Filipović izrazio je očekivanje da će kandidati koji postanu članovi REM-a biti objektivni i da će se "doslovno držati zakona".

Poslanica SMS-a Tatjana Macura ocenila je da je kandidat Zorić, koji je predložila ta stranka, do sada već bio izložen, da je odolevao pritiscima i da ima dosta medijskog iskustva.

Vladimir Đurić, iz SMS-a, rekao je da ko god bude izabran za člana REM-a da ga ne očekuje lak posao i da će imati težak posao da se izbori za poštovanje integriteta.

On je ocenio da je šteta što do promena u REM-u nije došlo kada je bila povoljnija politička klima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.