Izvor: RTS, 20.Jun.2021, 18:46

Kakvu priču krije fotografija iz poslednjeg dana rata 1999. godine

Na današnji dan pre 22 godine poslednji vojnici i ratna tehnika Vojske Jugoslavije napustili su teritoriju Kosova i Metohije. Posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma nastalo je mnogo snimaka i fotografija, a o jednoj se na društvenim mrežama posebno govori. Ekskluzivno za RTS govori vojnik sa fotografije Saša Šajkić.
Nakon izvlačenja sa teritorije Kosova i Metohije, Saša Šajkić je sa svojom grupom dobio naređenje da se ponovo spremi za akciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mislili su da se vraćaju na Kosovo. Da tog dana nije bilo dosta novinara i foto-reportera, niko ne bi znao gde su i šta radili.

Šajkić kaže da je fotografija na kojoj se nalazi nastala 20. juna 1999. godine, poslednjeg dana rata. "Na nekim pregovorima gde smo mi bili u ulozi obezbeđenja naših oficira bio sam na mestu gde su smeli da priđu novinari", navodi Šajkić.
Oči u oči, vodnik prve klase elitne 72. specijalne brigade i britanski narednik Gaz Robinson iz jedinice Pustinjski pacovi stajali su jedan naspram drugog punih deset sati.
"Pored mene tu je bilo još dvadesetak tih britanskih vojnika, uglavnom neke dečice od 18 do 20 godina, svi pogoreli od sunca i svi su bili preplašeni stravično", seća se Šajkić.
Naročito im je bilo čudno, kako je dodao, što smo se mi pojavili, bili su vrlo neprijatno iznenađeni, ali smo vrlo brzo uspostavili kontakt.
Fotografija je upečatljiva, ne samo zbog razlike u izgledu dvojice specijalaca već i zbog priče koja je usledila.
"Izvadio sam metak iz cevi i dao ga britanskom naredniku za uspomenu"Šajkić ističe da je ceo dan držao metak u cevi, spreman na sve, kao i svakom prilikom.

"Kad smo se rastajali, izvadio sam taj metak iz cevi i dao ga tom britanskom naredniku. Rekao mi je: baš ti hvala, onako za uspomenu. Odgovorio sam mu da je metak ceo dan bio za njega, i da je bolje da mu ga dam ovako, da se rastanemo kako treba", navodi Šajkić.
Posle više meseci boravka na Kosovu i Metohiji u borbi protiv albanskih terorista, Šajkić i saborci teško su podneli povlačenje jugoslovenske vojske.
Mislili smo da možemo još nešto možda da uradimo, da ih zaustavimo negde, da im nanesemo bar neke gubitke, ali to je bilo izvan naših moći i izvan ovlašćenja koja smo imali, dodaje Šajkić.
Danas, Saša Šajkić živi miran život. Fotografije ga podsećaju na borbu za otadžbinu i poginule saborce iz 72. specijalne brigade.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.