Kako je Haradinaj dobio šamar od Brisela? Očekivao podršku, a dobio BRUTALAN ODGOVOR!

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2018, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Haradinaj dobio šamar od Brisela? Očekivao podršku, a dobio BRUTALAN ODGOVOR!

Prošlo je oko dve nedelje otkada je Vlada tzv. Kosova odlučila da uvede porez od 100% na srpske i bosanske proizvode.

Takozvani premijer Kosova Ramuš Haradinaj je na sastanku pre dve nedelje naložio da se za proizvode iz Srbije i BiH takse povećaju za 100 odsto, što je izazvalo pravu buru u celom regionu, ali i šire.

Reakcije posle ove odluke bile su brojne, kako iz Beograda, tako i iz Regiona, piše Indeksonline.net.

Za Albance je iznenađujući bio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stav međunarodnih aktera u pogledu ovog poreza, koji su zahtevali njegovo neposredno povlačenje.

Uprkos ovim zahtevima, takozvana Vlada Kosova, saopšteno je, nema nameru da povuče odluku.

Kancelarija za komunikacije tzv. Vlade Kosova kaže da, uprkos zahtevima međunarodnih faktora, Haradinaj ne povlači odluku o porezu.

- Mi smo kao Vlada Kosova dali svoje konkretne razloge zašto je ova odluka doneta. Ovi razlozi i dalje ostaju, što znači da nije došlo do poboljšanja u smislu prava Kosova - navodi se u saopštenju.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini osudila je odluku na Kosovu, tražeći odmah povlačenje. Isti zahtev je podneo i komesar za proširenje EU Johanes Han. Han je izjavio da bi ovaj porez trebalo da bude povučen pre CEFTA nedelje u Prištini.

Na kraju su se Evropljani priključili Sjedinjenim Američkim Državama, tražeći povlačenje ove poreske odluke.

Američki Stejt department objavio je saopštenje za javnost nakon sastanka tzv. kosovskog predsednika Hašima Tačija i američkog državnog sekretara Majka Pompea.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako izgledaju NAJBRUTALNIJE vojne vežbe na svetu:

Pompeo je pozvao privremene kosovske vlasti da ukinu 100% porez Srbiji i Bosni i Hercegovini.

- Pozvao je kosovske vlasti da ukinu tarife nametnute na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da sarađuju sa Srbijom kako bi izbegle provokacije i destabilizovale tenzije - rekao je Stejt department.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.