Izvor: RTS, 18.Maj.2021, 10:06

Kada počinje pretraga lokacije na Košarama, Odalović: Imamo snimak kao krunski dokaz

Potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama moguće je da će biti jedna od prvih lokacija od onih na kojoj srpska strana insistira, a koja će biti pretražena na teritoriji Kosova i Metohije. Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović kaže za RTS da su došli u posed snimka koji je predat Prištini, na kome se vide vojnici tzv. OVK koji stoje na telima mrtvih vojnika i kopaju raku u koju ih sahranjuju.
Predsednik Komisije za nestala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je prošlog vikenda bio u Prištini i razgovarao sa prištinskom delegacijom za nestala lica.

Odalović je rekao da je najteža posledica svih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, uključujući sukobe na Kosovu i Metohiji, nerasvetljena sudbina 10.001 nestale osobe, među njima 1.639 nestalih sa KiM – među njima se nalazi šest vojnika koji su stradali na Košarama čija sudbina nije poznata.
"Od 2005. zanavljamo zahteve za pretragama lokacija na rejonu Košara i do jesenas, dok nismo došli u posed snimka koji nam daje na određeni način krunski dokaz, potencijalno mesto sahranjivanja lica koja tražimo. Bila je to borba i zid na koji smo nailazili bez ikakvog adekvatnog odgovora", rekao je Odalović.
Kaže da je ono što je u Prištini u modi – da oni misle da su sve ono što su radili, radili jer su imali blagoslov nekih moćnih saveznika sa Zapada i da im je to dozvoljeno, pa su počeli da pišu knjige, da puštaju filmove iako su tvrdili da nemaju arhive i pojavi se film u Prištini gde se vidi rejon Košara, gde vojnici tzv. OVK u uniformama stoje na telima mrtvih vojnika i kopaju raku u koju ih sahranjuju.
"Predali smo u Prištini disk sa tim filmom i ukazali na ljude koji pričaju o tim događajima, da nam treba da što pre pođemo na lokaciju Košara i probamo da dođemo do tačnog mesta", istakao je Odalović.
Sastanku predsedava Međunarodni komitet Crvenog krsta, koji prvi dobija dokument, "a tu su predstavnici tzv. ambasada koje su u Prištini, predstavnici Euleksa, Unmika – svi su bili i upoznati sa tom činjenicom", naveo je Odalović.
"Već 2010. smo obišli rejon Košara, da vidimo kako teče deminiranje zona u kojima smo pretpostavili da su tela vojnika koje tražimo", kaže Odalović.
To je bilo sve, kako kaže, iščekivanje, da li će se nešto naći do ovog trenutka: "Onda smo posle sastanka u Prištini, u novembru otišli na Košare, obišli lokacije koje su moguće, prištinska strana je preuzela obavezu da obavi razgovore sa licima koja bi mogle da tačnije ukažu na mesto." 
"Očekujem da ćemo vrlo brzo dobiti nalog" Odalović je rekao da je na zadnjem sastanku Radne grupe koji je održan u aprilu u Beogradu najavljeno da će se vrlo brzo dobiti nalog, da će se zajedno poći i pretražiti ta lokacija, i da mu je to u petak ponovljeno u Prištini.
"Tražio sam da paralelno sa tim, dok traje pretraga lokacija Kiževak na kojoj smo svi angažovani, gde su pronađena prva tela kosovskih Albanaca u jednoj od izmeštenih grobnica, uradimo i ovo. Očekujem da ćemo vrlo brzo dobiti poziv, nalog, upoznao sam i predstavnike britanske i američke ambasade", istakao je Odalović.
Prema njegovim rečima, u dijalog je svugde ubačena tema nestalih lica. "Imamo još pet lokacija koje su prioritetne, na kojima insistiramo, predali smo dokaze, neki su dokazi iz međunarodnih arhiva, ne samo naše informacije, gde insistiramo da se u maju i polovinom juna izvrše pretrage i da vidimo do čega ćemo doći", kaže on.
Spekuliše se da je jedan ruski dobrovoljac nestao na Košarama. "Stupili smo u kontakt sa sestrom, čuli smo se sa njom i sada samo u postupku uzimanja krvnih uzoraka za DNK da budemo spremni ako nađemo posmrtne ostatke", kaže on. 
Dodaje da postoji snimak koji pokazuje brutalnost i iživljavanje pripadnika tzv. OVK na ubijenim ruskim dobrovoljcem, što je izvesno, gde su lična dokumenta, rublje i nešto što je neprimereno.
Lokacije Livočko jezero i Lapušnik Govoreći o Livočkom jezeru kod Gnjilana, kaže da postoje izjave svedoka Albanca da je tela ubijenih Srba bacao u vreće i jezero. Lokacija je pretražena pre nekoliko godina bez našeg prisustva, kaže on.
"Konstatovano je da ima puno mulja, da možda ima neuništenih bombi. Insistirali smo da ima pouzdanije metode, predložili smo da se uključe ronioci, ali za sada Priština to nije stavila u prioritet. Nastavljamo sa zahtevima", rekao je Odalović.
Lokacija Lapušnik je važna, to je bio zatvor i izvesno je, kako kaže Odalović, da sedam Srba nedostaje, sudbina je nerasvetljena. Na drugoj strani, Odalović navodi da je tada ubijeno deset Albanaca, streljani su brutalno, i Baljaj je osuđen za taj zločin u Hagu.
Odalović kaže da je 17 meštana kidnapovano a onda ubijeno u selu Dojnica kod Prizrena, a tu je Javor lokacija gde se satelitskim snimkom pokazuje gde bi potencijalno mogla da bude grobnica, zatim dve lokacije u okolini Đakovice kao potencijalno mesto i u Bidisavcima, gde je možda potreban dan da se pretraži lokacija.
"Srbija se krajnje odgovorno susrela sa problemima vezanim za tela koja se nalaze na središnjem delu Srbije, vezano za sukobe BiH, 483 tela smo ekshumirali, preko 300 identifikovali, predali, rečnim tokovima su tela doplovila", kaže on.
Kiževak je poslednja lokacija na kojoj se nalazimo, u novembru smo pronašli prve ostatke, prekopan je kamen i ne odustajemo od toga kada imamo približnu informaciju, zaključio je Odalović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbija ima snimke, stoje nad telima mrtvih vojnika i kopaju raku"

Izvor: B92, 18.Maj.2021

Beograd -- Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio da je Komisija došla do snimka koji je predat Prištini, a tiče se ubijanja vojnika na Košarama...Prema njegovim rečima, na tom snimku se vide pripadnici tzv. OVK koji stoje na telima mrtvih vojnika na Košarama i kopaju raku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.