KURTIJEVI PULENI NE PRESTAJU DA PROVOCIRAJU BEOGRAD: Tvrde da im pitanje nestalih Srba nije nimalo prioritet

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2021, 13:30

KURTIJEVI PULENI NE PRESTAJU DA PROVOCIRAJU BEOGRAD: Tvrde da im pitanje nestalih Srba nije nimalo prioritet

Arbereš Kriziju Huseni, poslanica pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, dodatno je podigla tenzije na Kosovu i Metohiji

Ona je naime izjavila da je pitanje nestalih Albanaca prioritetnije od pitanja nestalih Srba.

Zbog te izjave reagovala je neformalna koalicija za suočavanje s prošlošću i tražila od relevantnih institucija na Kosovu da osude nipodaštavajuće izražavanje Husenijeve.

Poslanica pokreta "Samoopredeljenja" je izjavila da je pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nestalih Albanaca prioritetnije od pitanja nestalih Srba.

- Pitanjem nestalih iz reda albanskog naroda treba se baviti ozbiljno i sa visokim prioritetom, a zatim, kada dođe red, možemo razgovarati o nestalim Srbima. Ovde ne možemo izjednačiti pitanje, jer su Srbi ti koji su počinili zločine nad albanskim narodom, mi smo bili deo genocida koji je izvršen nad nama - rekla je Huseni.

Šta više, poslanica pokreta Samoopredeljenje se tu nije zaustavila.

- Dakle, ne možemo upoređivati štetu nad albanskim narodom, sa ovim zahtevima u vezi tako malo nestalih lica iz poslednjeg rata” nipodaštavajući time žrtve i nestale osobe koje dolaze iz srpske zajednice. Ova izjava poslanice u suprotnosti je sa ustavnim odredbama o jednakom postupanju prema žrtvama, bez obzira na etničku pripadnost, pol, jezik, nacionalnost i rasu - naglasila je Huseni.

Neformalna koalicija za suočavanje sa prošlošću ocenila je da se i ova izjava se takođe kosi sa principima suočavanja sa prošlošću.

- Pokretanje diskursa da bi Vlada trebalo da ima za prioritet samo da se pozabavi zločinima počinjenim nad jednom etničkom grupom u suprotnosti je ne samo sa Ustavom Kosova, već i sa principima tranzicione pravde. Takav pristup značajno podriva proces pomirenja. Vlada Kosova, Skupština Kosova, Državno tužilaštvo, pravosudne institucije i celo društvo moraju imati jednak pristup kada je reč o postupanju prema žrtvama rata, jer samo na taj način možemo stvoriti mirno i ravnopravno društvo - poručila je ova koalicija.

Koalicija podseća poslanike/poslanice i političare na pravnu i moralnu odgovornost koju imaju da tokom svojih javnih nastupa izbegnu davanje generalizovanih izjava, i da se uvek pozivaju na dobro argumentovane sudske i istražne dokaze.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.