KRVNIK opet provocira! Radim na tome da Srbija prizna Kosovo i da joj to bude ZAKONSKA OBAVEZA

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Mar.2018, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRVNIK opet provocira! Radim na tome da Srbija prizna Kosovo i da joj to bude ZAKONSKA OBAVEZA

Sramota

Hašim Tači potvrdio je da se nalazi u Vašingtonu povodom nastavka dijaloga sa Srbijom koji će biti održan u petak u Briselu.

Pročitajte i:

Tači je dodao da njegova poseta Vašingtonu nema nikakve veze sa posetom srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

- Ovde sam kako bi koordinisali angažovanje sa vlastima SAD pošto ulazimo u jednu novu i važnu fazu i posvećenost treba da bude dobro i jasno koordinisana danas i u budućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - kazao je Tači.

On je rekao da se radi o "procesu koji će otvoriti put za postizanje konačnog sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa tzv. države Kosova i Srbije".

- To je osetljivo pitanje i zahteva koordinaciju sa svim partnerima i prijateljima, ali glavna adresa za Kosovo ostaje Vašington - kazao je Tači.

Samoproglašeni predsednik tzv. države Kosovo je kazao da će se danas u Vašingtonu nastaviti sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu Vesom Mičelom.

- Kosovo ima potrebu da se konsoliduje na spoljnom i unutrašnjem planu, ima potrebu za više priznanja. Ali istovremeno, ono što nam je potrebno jesu dobrosusedski odnosi sa Srbijom, jedan evropski odnos koji će rezultirati recipročnim priznanjem, mirom i stabilnošću u regionu. Naravno i sigurnu evropsku budućnost, kako bi Kosovo postalo deo NATO i EU - kazao je Tači.

Tači je rekao da je koincidencija da je i Vučić u isto vreme u Americi kada i on.

- Mi imamo naš put, naša angažovanja, našu agendu, koja je izdvojena od Vučićeve ili nekog drugog - kazao je on.

Tači je dodao da radi na tome da konačan sporazum, na osnovu kojeg će Srbija priznati Kosovo i mesto u UN, bude zakonski obavezan.

Prema njegovim rečima, to će otvoriti put evropskoj budućnosti Srbije, ali i tzv. države Kosovo.

On je rekao da od predstojeće runde dijaloga u petak očekuje nastavak tog procesa, ali ne i "neko čudo", iako ima novih momenata.

- Stvorena su tri važna momenta za ovu fazu dijaloga. Imamo Strategiju EU o Zapadnom Balkanu u kojoj se Kosovo tretira kao nezavisna i suverena država. Imamo i konsolidaciju nemačke Vlade, kancelarke Merkel, ali i ponovno angažovanje Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan. Mislim da ovo evroatlantsko angažovanje za Zapadni Balkan prevazilazi svaku pretenziju antizapadnih ideologija na Zapadnom Balkanu - kazao je samoproglašeni predsednik.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.