KFOR: Za formiranje vojske Kosova treba bar deset godina

Izvor: N1 televizija, 13.Jun.2018, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KFOR: Za formiranje vojske Kosova treba bar deset godina

Komandant KFOR-a, italijanski general Salvatore Kuoči je večeras ocenio da treba još mnogo posla i osposobljavanja kako bi se formirala Vojska Kosova.

"To je duga priča. Nije nešto što može da se ostvari za jedan dan ili usvajanjem jednog zakona. U svakom slučaju, kada se donese odluka ona će zahtevati najmanje deset godina da se obezbedi vojska. Imati vojsku nije samo pitanje tranzicije ili transformacije. To je pitanje opreme, osposbljavanja, obnove tih sposobnosti", >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kazao je Kuoči za prištinsku televiziju KTV.

On je rekao da su prupadnici Bezbednosnih snaga Kosova stvarno sposobni i da je video vrlo malo snaga koje mogu da učinine ono što oni mogu.

"To znači da oni imaju želju da budu profesionalci i to je vrlo dobro. Osobljavanje za vojsku je nešto sasvim drugo. To podrazume više teškoća, podrazumeva više novca, budžet treba da bude drugačiji i to takođe podrazumeva druge sposobnosti, naoružanje i druge stvari koje su veoma skupe. To nije samo pitanje odluke već dugoročan proces koji će trajati deset godina", kazao je komandant KFOR-a.

On je dodao da KFOR podržava ustavne promene kao neophodnost za novi mandat BSK.

"Mi podržavamo ustavne promene, transformaciju ili tranziciju koju treba izvršiti na osnovu ustavnih promena. To znači da to bude proces prihvatljiv za sve strane, uključujući i manjine. To je razlog zašto NATO podržava ustavne promene. Ako ne bude tako, stav NATO-a će biti razmatran na najvišim instancama saveza", zaključio je general Kuoči.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.