KANCELARIJA ZA KiM: Opasan ekstremistički trend, nastojanje da se srpska kultura i istorija albanizuje

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2020, 12:21

KANCELARIJA ZA KiM: Opasan ekstremistički trend, nastojanje da se srpska kultura i istorija albanizuje

Kancelarija poziva i sve umerene Albance na Kosovu i Metohiji da se, u ime mira i suživota, usprotive vređanju i nipodaštavanju srpske kulture i istorije.

Srpska verska i kulturna baština na Kosovu i Metohiji je, u protekle dve decenije bila često na meti rušilačkih napada, i u tom periodu desetine crkava je spaljeno, poharano i uništeno, a neke su i danas pod oružanom zaštitom međunarodnih snaga, koje braneći srpsku baštinu brane i sopstveni evropski i hrišćanski >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << identitet, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Međutim, kako se navodi u saopštenju, "paralelno sa izlivima ekstremističke mržnje i islamističkog verskog radikalizma, kontinuirano smo suočeni sa jednim malignijim i možda čak i opasnijim trendom, a to je nastojanje da se srpska kultura i istorija albanizuje, i da se propagandističkom i pseudioistorijskom argumentacijom posvoji kako bi se i na polju duhovne i materijalne kulture dokazala nedokaziva i suštinski fašistička teza da su prostori Kosova i Metohija oduvek bili albanski i samo albanski".

- Zato ne treba olako prelaziti preko bilo kog pokušaja da se centralna mesta naše vere i biseri srpske kulture stave u kontekst primitivnih etnocentričnih velikoalbanskih koncepata, pa ni preko naizgled beznačajnih objava ekstremističkih portala poput "Pećkih novosti" (Peja News) - napominje se u saopštenju.

Reč je, kako se navodi, o "organizovanom i sinhronizovanom delovanju inspirisanom i vođenom iz ultranacionalističkih velikoalbanskih krugova, i besmislene tvrdnje i provokacije poput najnovije da je Pećka Patrijaršija pravoslavna albanska crkva pripadaju istoj ideološkoj matrici iz koje su rođene i sulude tvrnje da su Visoke Dečane gradili Albanci ili da su Nemanjići zapravo dinastija Nimani".

Kancelarija za Kosovo i Metohiju upozorava međunarodnu zajednicu da je reč o dobro organizovanom pokretu koji očigledno jača i nalazi sve više sledbenika, i da je zapravo reč o "najobičnijem ekstremizmu prerušenom u pseudonauku, koji je u svojoj osnovi samo fašizam".

- Albanski narod ima bogatu istoriju i kulturu na koju treba da bude ponosan. Albanci su često u istoriji pomagali i štitili srpska sveta mesta, i zato je ovaj trend preotimanja tuđe kulture i falsifikovanja istorije u suštini i izneveravanje albanskih tradicionalnih vrednosti - kaže se u saopštenju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.