Jovo Vukelić: Teško im je da kažu da je Kosovo Srbija

Izvor: KMnovine.com, 08.Mar.2021, 11:16

Jovo Vukelić: Teško im je da kažu da je Kosovo Srbija

Jovo Vukelić: Teško im je da kažu da je Kosovo Srbija Petočlana grupa branitelja lika i dela V. Kostića čezne za okupacionim, kolonijalnim vremenima




SANU već decenijama vene, slabi i gubi uticaj.Petočlana grupa još prebacuje Kusturici „poseban tretman i stalne privilegije u svim režimima“, a njih petoro je toliko ogrezlo u privilegijama svih režima da se njihove povlastice ne bi mogle nabrojati do sutra ujutro.Zato >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << oni zagovaraju i žale za vremenom anarhije, okupacije koje je vladalo pre osnivanja srpske države i Srpske akademije nauka pre dva veka. To im vreme okupacije i kolonizacije Srbije očigledno odgovara pa ga prizivaju, jer tada srpski nacionalni i državni interesi nisu bili jasno formulisani ni ostvareni. I moglo je da se mešetari protiv Srbije i iz Vijene, Rima, Zagreba, Sarajeva, Sofije…Vladimir Kostić svojim delovanjem ugrožava vitalne državne i nacionalne interese srpskog naroda i države i treba tražiti da on što pre ode sa mesta predsednika SANU.
Piše: Jovo Vukelić



Petočlana grupa  inteligenata (kreativnih građanista) Nebojša Bradić, Dragan Velikić, Goran Marković, Irina Subotić i Zoran Hamović, okupljena oko inicijative “KreativnaSrbija” reagovala je na razmenu otvorenih pisama reditelja Emira Kusturice i predsednika SANU Vladimira Kostića. Evo te njihove zajedničke pisane izjave:“Srpska akademija nauka i umetnosti nosilac je civilizacijskih vrednosti i jedna od najznačajnijih ustanova srpskog društva.
Napad jednog reditelja, naviknutog na poseban tretman i stalne privilegije u svim režimima na predsednika Akademije nije samo oblik ličnog obračuna, već predstavlja udar na instituciju građanske duhovnosti Srbije.
Pokušaj Vladimira Kostića da na kulturan način odgovori istupu Emira Kusturice označio je odbranu dostojanstva dijaloga i potrebu da se SANU zaštiti od nasrtaja buke i besa gomile.
Za one koji se pitaju da li je ovo pravi momenat za deobe i razvrstavanja, odgovor se nalazi tamo gde smo bili davno pre osnivanja Srpske akademije nauka i umetnosti.
Ako sada ustuknemo i povučemo se pred silom koja se ne usteže da oblati sve i svakoga, prepustivši njenog predsednika nasilju rulje i tabloida, jesmo li saučesnici?



   
Irina Subotić,Goran Marković, Nebojša Bradić, Dragan Velikić, i Zoran Hamović    



Na žalost petoro „građanista“, nije tačna njihova tvrdnja „da je SANU nosilac civilizacijskih vrednosti i jedna od najznačajnijih ustanova srpskog društva“.
Da je sreće tako bi bilo, ali istina je da ovo  što petoro „žutih“ tvrde nije tačno i to ne od juče, već od kraja prošlog veka…
Naime, SANU je satanizovana još od Memoranduma 1986. godine i od tada se i iznutra i spolja jakom kontrolom vlasti koči bilo kakav plodotvoran zajednički doprinos članova SANU u rešavanju srpskog pitanja. Od tada SANU vene, slabi i gubi uticaj. Osim toga, bilo bi zaista interesantno da se ova petočlana grupa izjasni da li o toj instituciji misle isto što i sada kada je reč o njenom radu na Memorandumu, i da li bi i onom ranijem sazivu akademije pleli lovorike, ili bi SANU stavili na stub srama!?
U svom najnovijem tekstu Milomir Stepić ističe da se od tada u SANU „sve svelo uglavnom na napore časnih pojedinaca, sastančenja odbora, pripremuizložbi i otaljavanje naučnih skupova, od kojih, kako vidimo, oni nepodobni skupovi su čak bili onemogućeni!




 



Kako Nebojša Bradić, Dragan Velikić, Goran Marković, Irina Subotić i Zoran Hamović umišljaju da su oni „građanska duhovnost Srbije“ i da su oni predstavnici te „institucije“ – „napad“ reditelja Kusturice na predsednika Akademije (Vladimira Kostića) oni doživljavaju kao napad ne na Kostića, već šire na njih  predstavnike mondijalističe, globalističke i anacionalne „građanske duhovnosti Srbije“.Gde su petoro „građanista“ videli elemente napada Kusturice na Kostića nije jasno, jer toga nema u tekstu Kusturice, već samo njegovih objašnjenja šta se događalo ranije oko njegovog predlaganja izbora u SANU i njegovog nedvosmislenog odustajanja da učestvuje u toj karnevalskoj igri, tom „balu pod maskama“.

Petorka još prebacuje Kusturici „poseban tretman i stalne privilegije u svim režimima“, a njih petoro je toliko ogrezlo u privilegijama svih režima da se njihove povlastice ne bi mogle nabrojati do sutra ujutro. (Uradio je to efikasno juče kolega Milan Ružić, urednik portala „Iskra“ u svom tekstu.)


   
Srbi u Kosovskoj Mitrovici su odlučni da ostanu i brane svoju zemlju, kuće i imovinu    


Zatim grupa branitelja lika i dela V. Kostića navodi da se Kostić „kulturno“ branio i ustao „u odbranu dostojanstva dijaloga i potrebu da se SANU zaštiti od nasrtaja buke i besa gomile“.
Prvo, Kostić nije imao od čega da se brani, mogao je samo ponešto da objasni od onog što ga je pitao Kusturica (što nije učinio). Da se Kostić „zaštiti od nasrtaja buke i besa gomile“ je nova  bezočna izmišljotina ove petočlane grupe drugosrbijanaca.
Oni izgleda Kusturicu, jednog posve originalnog stvaraoca, doživljavaju kao “gomilu“  koja širi „buku i bes“. Kusturica je izgleda za njih predstavnik protestanata ispred SANU, branilaca srpskih nacionalnih i državnih interesa, velike grupe inteletualaca koja je potpisala pismo sa zahtevom da Kostić abdicira zbog svojih proalbanskih brljotina.
Kusturica je predstavnik ove srpske rulje, smatraju oni.  Tako je Kusturica kao pojedinac – rulja, gomila , a njih petoro nisu gomila, grupa, rulja već specifične individue, pojedinci – „cveće zla“.

Na kraju, petorka se pita da li je sada pravo vreme za deobe i razvrstavanja, i konstatuju da  se „odgovor nalazi tamo gde smo bili davno pre osnivanja Srpske akademije nauka i umetnosti“.

Zato oni zagovaraju i žale za vremenom anarhije, okupacije koje je vladalo pre osnivanja srpske države i Srpske akademije nauka pre dva veka. To im vreme  okupacije i kolonizacije Srbije očigledno odgovara pa ga prizivaju, jer tada srpski nacionalni i državni interesi nisu bili jasno formulisani ni ostvareni. I moglo je da se mešetari i iz Vijene, Zagreba, Sarajeva…

Oni inače ni rečju ne pominju glavnu temu rasprave, a to je da li je Kosovo i Metohija deo Srbije, ili nije, kako tvrdi njihov branjenik Kostić. I njima je, jasno je, vrlo teško da kažu da je Kosovo i Metohija deo Srbije. Muke njihove su velike…


   
Pećka Patrijašija izvorište srpske pravoslavne duhovnosti    




A predsednika SANU koji tvrdi da Kosovo nije srpsko, da Kosovo nije Srbija treba kritikovati i tražiti da on što pre ode sa mesta predsednika SANU, jer on ugrožava vitalne državne i nacionalne interese srpskog naroda i države.
* * *


Iza nas stojite jedino - vi! Ako želite da nastavimo da radimo, podržite nas. Ostalo je na nama.





 
Ukoliko Vam više odgovara neki drugi način, konakirajte nas na kmnovine@gmail.com





Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram



PROČITAJTE JOŠ:   
NP ''Otadžbina'': Predsednik SANU Kostić ostaće upamćen po izdaji - KM NovineNP ''Otadžbina'': Predsednik SANU Kostić ostaće upamćen po izdaji Od svog dolaska na mesto predsednika SANU Vladimir Kostić se u više navrata bavio problemom Kosova i Metohije. I uvek, kao po pravilu, on je dovodio u pitanje celovitost Republike Srbije tako što je smatrao kako sam kaže da „Kosovo nije naše".


PROČITAJTE JOŠ:   
Hipici i „babe" pod krovom SANU - KM NovineKada je Aleksandar Vučić početkom jula obznanio da ima nameru da pokrene „široki društveni dijalog" o Kosovu i Metohiji, to su odmah pozdravili Vuk Drašković, Čedomir Jovanović i Jelena Milić, ali i predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić, te akademici Tibor Varadi i Dušan Kovačević.


PROČITAJTE JOŠ:   
Predrag Jakšić: Logika izdaje - KM NovinePredrag Jakšić: Logika izdaje " Podmuklo Antić ubacuje seme separatizma i tamo gde ga nema (ili ga ima u zanemarljivom stepenu) sve objašnjavajući to „logikom" - ima većinski Srba - srpsko je, nema većinski Srba - nije srpsko." Kada je pre nekoliko godina Aleksandar Vučić pokrenuo tzv.





KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2021 ::    Hvala na interesovanju


Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.