Još jednom odbijen zahtev Kosova za prijem u Interpol

Izvor: VOA, 20.Nov.2018, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jednom odbijen zahtev Kosova za prijem u Interpol

Ni četvrti put Kosovo nije uspelo da postane članica Interpola - u današnja dva kruga glasanja na Generalnoj skupštini Interpola zahtev Kosova za članstvo u tu policijsku organizaciju nije dobio dvotrećinsku većinu. Odmah nakon glasanja, ministar policije Nebojša Stefanović, koji inače predvodi delegaciju Srbije, je na svom Tviter profilu prokomentarisao događaj jednom rečju - pobeda. Na zasedanju koje je održano u Dubaiju, u prvom krugu glasanja protiv prijema Kosova u Interpol bila je 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16. Usledila je pauza, protiv koje je inače bio Stefanović, ali ni posle toga rezultat glasanja nije bitno promenjen: za zahtev Prištine glasalo je 76 zemalja, 56 je bilo protiv, a 22 uzdržane. Pola sata nakon odluke u Dubaiju, predsednik Srbije i ministar inostranih poslova, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić su održali konferenciju za medije, na kojoj je Vučić izjavio da je previše radostan, ali da ne bi želeo da toliku radost u punoj meri pokaže. Kako je rekao, nije vreme za euforiju i Albancima sa Kosova je uputio poruku: "Hoću da uputim poziv Albancima. Ja želim da oni ovo ne dožive kao debakl i kao veliki poraz. Želim da ovo dožive kao malo otrežnjenje i da razumeju da svet više nije unipolaran, da razumeju da je rešenje u razgovoru i dogovoru sa Beogradom, da rešenje nije u tome što će neko Srbiji da nameće rešenje - to nije moguće, to nije realno, to nije ozbiljno, to nije odgovorno", rekao je Vučić. Sa druge strane, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je bio manje uzdržan i izneo je oštre reči na račun austrijskih zvaničnika i kancelara te zemlje Sebastijana Kurca. Skot: Štetna odluka Danas se oglasio i američki ambasador Kajl Skot ocenom da je šteta što Kosovo nije primljeno u Interpol. Po njegovim rečima Interpol je organizacija koja podrazumeva saradnju policija, što je važno u borbi protiv kriminala. "Što se mene tiče - to je šteta za policiju, jer Interpol je policijska organizacija, to nije međunarodna organizacija zemalja. To znači da će biti sve teže i teže za Kosovo da u Interpolu dobije crvenu poternicu. S obzirom da je saradnja policija Srbije i Kosova veoma važna, to je na kraju krajeva štetno", rekao je ambasador Skot. Za razliku od američkog, ruski ambasador Aleksandar Čepurin je čestitao ministru policije Nebojši Stefanoviću na "sjajnom radu u Dubaiju".
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovo nije ušlo u Interpol

Izvor: Vesti-online.com, 20.Nov.2018

Samoproglašena država Kosovo nije uspela da postane članica Interpola, saznaje B92.net...U Dubaiju, u okviru Generalne skupštine Interpola završen prvi krug glasanja o prijemu Kosova. Kosovo nije prošlo.Kosovski novinar Arber Selmani, a nakon njega i prištinski portali Zeri i Bota sot, objavili...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.