Joksimović: Situacija oko Kosova i Interpola nije laka

Izvor: N1 televizija, 19.Nov.2018, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Situacija oko Kosova i Interpola nije laka

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija uložila sav napor da spreči eventualni prijem Kosova u Interpol ali da "situacija nije laka".

"Ministar unutrašnjih poslova ali i svi mi drugi nastojali smo da objasnimo višestruko loše posledice ako bi se to deslilo, što bi se loše odrazilo i na regionalne odnose", rekla je Joksimović prilikom obilaska Spomen sobe kosmetskih žrtava, navodeći da bi svako od članova Vlade trebalo da dođe >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << na to mesto kao simboličan gest.

Navodeći da "situacija nije laka", ona je podsetila da Kosovo podržavaju oni koji su ga priznali kao nezavisno, kao i da to ne može da se promeni preko noći.

"Ipak, ova vlast informiše međunarodnu javnost šta se dešava na Kosovu i to je doprinelo da se donekle situacija promeni pa se glas Srbije bolje čuje nego nekada", rekla je Joksimović.

Ona je rekla i da očekuje da Specijalni sud formiran da procesuira ratne zločine na Kosovu počne da radi i da ogovorni budu kažnjeni, bez obzira da li su zločini počinjeni nad Srbima ili drugim nealbancima ili Albancima.

Govoreći o evrointegracijama, Joksimović je naglasila da to uključuje i proces pomirenja i da je Srbija pokazala da je tome posvećena i ne pravi razliku koje su nacionalnosti žrtve.

"Proces pomirenja podrazumeva i da svi drugi pokažu takvu spremnost", naglasila je Joksimović.

Joksimović je rekla da očekuje da se dijalog Beograda i Prištine nastavi kada bude postojala "normalna atmosfera" ali da nije takva kada Priština uvodi dodatni porez za srpsku robu.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu Simo Spasić rekao je da je država trebalo da "zid plača", na kojem su slike onih koje je ubila Oslobodilačka vojska Kosova, izloži ispred zgrade u kojoj se odlučuje o prijemu Kosova u Interpol.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.