Jelena Milić: Prvo Kosovo, pa Ustav, pa Strategija odbrane

Izvor: N1 televizija, 19.Sep.2018, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelena Milić: Prvo Kosovo, pa Ustav, pa Strategija odbrane

Predsednica Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić izjavila je u Danu uživo TV N1 da bi tek posle postizanja sveobuhvatnog rešenja kosovskog pitanja, trebalo vršiti izmene Ustava, a nakon toga i usvojiti novu Strategije nacionalne bezbednosti i novu Strategije odbrane.

Nacrt Strategije nacionalne bezbednosti i nacrt nove Strategije odbrane bi tokom jeseni trebalo da uđu u skupštinsku proceduru.

Kontekst u kome se usvajaju strategije i usklađenost sa >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << postojećim zakonima, analizirao je CAES u izveštaju pod nazivom “Kosovo pre svega”. Jelena Milić je objasnila da se u nacrtima obe strategije Kosovo i dalje navodi kao bezbednosni izazov, a negde čak i kao pretnja.

Nacrti, prema njenoj oceni, nije usklađen sa onim što je zvanična politika, jer ukoliko se sa Prištinom vodi dijalog u Briselu, onda Kosovo više ne može biti pretnja.

Ističe i da su oba nacrta toliko uslovljena pregovorima o Kosovu, da sama ta uslovljaneost pokazuje da bi prvo trebalo rešiti pitanje Kosova, pa onda uskladiti Ustav sa tom novom realnošću, nakon čega bi usledilo usvajanje Stretegije spoljne politike kao krovnog dokumenta, pa tek onda Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane.

Milić podseća da je javna rasprava o nacrtima obe strategije bil jako kratka, te da se nada da će pomenuti dokumenti biti poboljšani u skupštinskoj raspravi.

Ukazala je javnu rapstava kratka, u tom periodu nije bilo moguće temeljno analizirati, nadamo se promenama u Skupštini. Ako je jr bila tokom proleća, a par dana posle toga utvrđivanje dejstva bombardovanja.

Dodaje i da za razliku od drugih kolega iz nevladinog sektora, CEAS ne vidi nešto alarmantno u nagoveštajima jačanje pozicije Predsednika Republike u budućem zakonskom okviru i da im više npr. smeta što se pravosuđe ne navodi kao instrument demokratske kontrole sistema bezbednosti.

Milić je podsetila i da CEAS već nekoliko godina uočava i pretnje iz same Srbije koje se tiču “šurovanja” sa strukturama iz Rusije, i da se videlo “kako to ide sa pokušajem puča u Crnoj Gori”.

Kao primer navodi vojni kamp za decu u Čajetini gde su, kako tvrdi, bili prisutni i pripadnici ruskog specijalnog odreda “Vagner” - organizacije za koju se navodi da su u ime Moskve ubijali istraživačke novinare u Africi i da ima borce u istočnoj Ukrajini.

“Stamatoviću nije mesto u demokratskoj opoziciji, ne krije veze sa Putinovom administracijom”, navela je Jelena Milić, dodajući i da je legitimno da opozicija bude evroskeptična, ali da nije dobro što “šuruje sa prokremljskim strukturama” koje, prema njenoj oceni, nekada nezakinoto i kontraproduktuvno.

Predsednica CAES pozdravila je i nedavne promene u vrhu Vojske Srbije, ocenjujući da je to izuzetna poruka zapadnim partnerima.

Opširnije u video prilogu:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.