Jednomesečni pritvor za Kurtija i još dve poslanice 

Izvor: RTS, 24.Nov.2017, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jednomesečni pritvor za Kurtija i još dve poslanice 

Za troje poslanika opozicionog pokreta Samoopredeljenje, među kojima je i osnivač tog pokreta Aljbin Kurti, određen je jednomesečni pritvor, nakon što su oni jutros uhapšeni po poternici suda zbog neodazivanja na sudski poziv.
Kurti je spektakularno uhapšen jutros ispred zgrade parlamenta po nalogu Osnovnog suda u Prištini, a osim njega, uhapšene su još dve poslanice tog pokreta, Aljbuljena Hadžiju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Donika Kadaj Bujupi.

Kurtiju su lisice praktično stavljene na ulici, a policija je koristila suzavac kako bi rasterala pristalice opozicije koje su pokušale da zaustave policijski kombi u kojem je bio Kurti i kako bi uspela da osnivača Samoopredeljenja bezbedno odvede do kola, dok je u koškanju koje je u tom trenutku nastalo povređeno pet policajaca, javio je AP. 
Poslanici Samoopredeljenja su sprovedeni u pritvorsku jedinicu Osnovnog suda u Prištini, a potom im je određen jednomesečni pritvor.
Kosovska policija saopštila je u sredu da traga za poslanikom Kurtijem na osnovu naloga za hapšenje koji je izdao Osnovni sud u Prištini, preneo je portal Kalikso.
Taj portal je objavio da su policajci viđeni ispred Kurtijevog stana u Prištini gde ga navodno nisu pronašli, navedeno je u pres-klipingu Unmika.
Policija je takođe pretražila kancelarije Samoopredeljenja u kosovskom parlamentu. 
Navedeno je da je četvoro poslanika Samoopredeljenja trebalo da se pojavi pred Osnovnim sudom u Prištini u sredu zbog bacanja suzavca u parlamentu u prethodnom sazivu kosovske skupštine.
RTK je, međutim, preneo danas da poslanici nisu uhapšeni zbog bacanja suzavca u prošlom sazivu parlamenta.
Lider Samoopredeljenja Visar Imeri kritikovao je hapšenje tri poslanika tog pokreta, ocenivši ga kao "brutalno" i naloženo "na osnovu političkih naloga".
Imeri je istakao da hapšenje ovih poslanika predstavlja nastavak sveopšteg progona Samoopredeljenja u poslednje vreme, prenosi AP.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da mu je žao zbog hapšenja poslanika opozicionog poketa Samoopredeljenje, javio je prištinski portal Indeksonlajn.
Poslanici Samoopredeljenja su ometali rad parlamenta u prošlom sazivu protiveći se ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, potpisanog u Briselu.
Ratifikaciji tog sporazuma se tada protivila i Alijansa za budućnost Kosova, čiji je lider aktuelni premijer Haradinaj, a koja je u to vreme bila u opoziciji.
Danas Haradinaj, međutim, kaže da je trebalo da se optuženi pojave pred sudom jer nisu učinili ništa zbog čega bi trebalo da se skrivaju. Svi smo, kako je naveo, tada bili opozicija.
"Istina je da se protivimo sporazumima koji i dalje predstavljaju pretnju za Kosovo. Mislimo da je to bila pobuna koja je donosila dobro, a takav stav je imala i Alijansa", rekao je Haradinaj i dodao da je "to politička, a ne pravna kontroverza".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako je izgledalo HAPŠENJE POSLANIKA u Skupštini Kosova (VIDEO)

Izvor: Blic, 24.Nov.2017

Troje poslanika Pokreta "Samoopredeljenje", među kojima je i njihov lider Aljbin Kurti, uhapšeno je danas ispred Skupštine Kosova, saznaje "Blic"...Radi se o poslanicima ove opozicione stranke u kosovskom parlamentu, koji su svojevremeno bacali suzavac u skupštinskoj sali, i onemogućavali održavanje...

Nastavak na Blic...

Aljbin Kurti UHAPŠEN ispred Skupštine: Pao albanski terorista i lider pokreta Samoopredeljenje

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Nov.2017

Jutros priveden..Poslanik pokreta Samoopredeljenje u takozvanoj kosovskoj skupštini Aljbin Kurti jutros je uhapšen...Pročitajte i:..Navodi se da su, osim Kurtija, uhapšene i dve poslanice tog pokreta Aljbuljena Hadžiju i Donika Kadaj Bujupi...Takozvana kosovska policija saopštila je u sredu da...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Kurti uhapšen ispred kosovske skupštine

Izvor: Večernje novosti, 24.Nov.2017

Poslanik pokreta Samoopredeljenje u kosovskoj skupštini Aljbin Kurti uhapšen je jutros ispred zgrade skupštine, javlja RTK2 PRIŠTINA - Poslanik pokreta Samoopredeljenje u kosovskoj skupštini Aljbin Kurti uhapšen je jutros ispred zgrade skupštine, javlja RTK2.Navodi se da su,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.