Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Dec.2016, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janjić: Povratak dela poslanika Srpske liste u kosovski parlament nije iznenađenje

Situacija nastala posle povratka dela srpskih poslanika iz kosovskog parlamenta rešavaće se kompromisom koji će verovatno ići u pravcu povratka i ostalih srpskih poslanika, ocenio je danas analitičar Dušan Janjić.

Janjić je za agenciju Beta rekao da je ovo prvi put otkako prati situaciju na Kosovu da se pojavila grupa Srba sa severa koja hoće da zauzme autonoman stav i u Beogradu to ne treba da se "shvati kao kraj sveta, nego kao signal da se tim ljudima da više prostora >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i odgovornosti".

Prema njegovim rečima, to jest težak udarac politici Srbije, jer se deo poslanika vratio su a nije rešeno pitanje kombinata Trepče zbog kojeg su izašli iz parlamenta.

"Na ovom primeru pokazuje i kako Beograd definiše ciljeve interese i uslove. Naime, Trepča će biti duga priča, ne može se za nju vezati kratkoročna oluka da se izađe iz parlamenta", ocenio je on.

Janjić je rekao da je "otkako je Sprske liste" postalo uobičajeno da se bojkotuje parlament i prave paralelne vlade.

"Sukobi izazivaju ozbiljnu sumnju koja je to politika koju Beograd vodi", rekao je Janjić.

Postavlja se pitanje da li se Beogradu veruje da je posvećen sprovođenju Briselskog sporazuma, a Kosovo je dobilo argumente za tvrdnje da Srbija radi s takozvanim paralelnim strukturama, dodao je on.

Srpska lista je, prema njegovim rečima, više rezultat projekcije i matematike iz Beograda nego realnih potreba i stanja Srba na Kosovu, a različiti stavovi i sučeljavanja nisu nikakvo iznenađenje.

Janjić je ocenio da Beograd treba da se bavi stručno političkom i diplomatskom podrškom srpskim parlamentarcima, a ne da im komanduje.

On ne veruje da će povratak dela srpskih poslanika u kosovski parlamentu uticati na odnose između Srpske napredne stranke (SNS) i Pokreta socijalista, kako u Beogradu, tako i na Kosovu.

Janjć je rekao da je "pogrešno što Beograd od 2000. do danas na Kosovo šalje političare da uče politiku".

"Kosovo je toliko složeno da ne možete tamo da vežbate neiskusne političare. Ono je ozbiljna tačka regionalnih sukoba i moramo da organizujemo Kancelariju za KiM i prilagodimo je potrebama dijaloga", rekao je Janić.

Prethodno danas predstavnici Srba u Vladi Kosova optužili su predsednika Pokreta socijalista Aleksandra Vulina da je "u prelomnom trenutku pokazao političko licemerje" i "potvrdio savez" s kosovskim premijerom Isom Mustafom, jer nije isključio iz stranke poslanike Srpske liste koji su se vratili u kosovski parlament.

U saopštenju koje su potpisali Branimir Stojanović, Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić, navodi se da je Vulin, "ukoliko zaista nije nalogodavac antisrpskog prevrata na Kosovu i Metohiji", danas morao da saopšti da su "svi akteri razbijanja srpskog nacionalnog jedinstva" isključeni iz Pokreta socijalista.

Dodaje se da pozivom na rušenje vlade, "za koju zna da i bez Srpske liste ima većinu", lider Pokreta socijalista "pokušava da opere ruke od nečega u šta je nesumnjivo umešan".

Poslanici Srpske liste iz redova Srpske napredne stranke i Pokreta socijalista sukobili su se povodom smene Ljubomira Marića s funkcije ministra administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova. Marić je kadar SNS-a, a na njegovo mesto imenovana je Mirjana Jevtić iz Pokreta socijalista.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.