Jača podrška naroda aktuelnoj politici mira, napretka i jačanja znači i agresivnije delovanje onih koji Srbiji žele zlo!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jan.2019, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jača podrška naroda aktuelnoj politici mira, napretka i jačanja znači i agresivnije delovanje onih koji Srbiji žele zlo!"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da će Srbija i u ovoj godini nastaviti da govori jezikom mira i tolerancije.

Ðurić je za portal Pink.rs rekao da je u prethodnoj godini očekivao da će "iskrena otvorenost Beograda za pronalaženje kompromisnog rešenja za višedecenijske probleme na Kosovu i Metohiji, biti putokaz svima koji iskreno žele stabilnost i ekonomski prosperitet na zapadnom Balkanu", ali da nije iznenađen činjenicom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da se to nije dogodilo.

U 2019. godinu ušli smo sa akutnim problemom trgovinske blokade za ulazak naših proizvoda na Kosovo i Metohiju, i u ovom trenutku se rešenje ne nazire, kaže Ðurić.

On je izneo očekivanje da ovu celu godinu neće karakterisati takvi izazovi, već atmosfera deeskalacije, "iako su iz Prištine u prvim danima januara stigle brojne velikoalbanske poruke koje nisu poziv na kompromis, već upravo poziv na nove potrese u regionu".

Prema njegovim rečima, očito da postoji želja pojedinih krugova moći u svetu da se proces iznalaženja održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije ubrza, ali se istovremeno iz istih krugova podržavaju potezi Prištine kojima se kompromis čini sve manje verovatnim.

- Izvesno je da će biti pritisaka, ali važno je da proces bude završen kompromisom koji će stvoriti stabilan osnov za trajan mir izmedu Srba i Albanaca - naglasio je Ðurić.

Govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića, Ðurić kaže da, zasad, nije video nikakve ozbiljne pomake prištinskih istražnih ogana u pravcu rasvetljavanja tog zločina.

- Naprotiv, bili smo svedoci raznih pokušaja instrumentalizacije ubistva Olivera Ivanovića u političke svrhe u Prištini, ali i od dela tzv. opozicije u Beogradu, na njihovu sramotu, a protiv sopstvene zemlje. Ne verujem da u Prištini postoji ni volja ni interes da se nalogodavci i izvršitelji pronađu - rekao je Ðurić.

Kako je rekao, Prištini upravo odgovara atmosfera trajnog lova na veštice, jer to je jedan od njihovih instrumenata za stvaranje nestabilnosti i zastrašivanje Srba.

- Krivce, u to nema nikakve sumnje, treba tražiti južno od Ibra, i sami pokušaji Prištine da za taj zločin okrive Srbe i vladu u Beogradu jesu deo jednog šireg paklenog plana koji je i doveo do smrti Olivera Ivanovića - kaže Ðurić.

Prema njegovim rečima, sama činjenica da Priština sistematski zataškava mnoge stvari i istragu usmerava u pogrešnom smeru, u njemu opravdano budi sumnju u iskrenost njihovih namera da se okolnosti ubistva Olivera Ivanovića rasvetle, a počinioci privedu pravdi.

Upitan da li nalazi vezu između poruka koje sa protesta u Beogradu šalje opozicija i poruka koje šalju predstavnici Prištine, Ðurić kaže da im je zajedničko to što "glavnu prepreku u ostvarivanju svojih ciljeva vide u predsedniku Aleksandru Vučiću i ovoj Vladi Srbije".

Ne bih išao toliko daleko da tvrdim da postoji dogovorena sinhronizovanost u njihovom delovanju, ali njihovi pritisci, u to nema nikakve sumnje, jesu sinhronizovani, smatra Ðurić.

Jača podrška naroda aktuelnoj politici mira, napretka i jačanja, znači i agresivnije delovanje onih koji Srbiji žele zlo, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Deo opozicionih lidera je svestan da nikada neće imati demokratsku podršku za osvajanje vlasti i zato sve više pribegavaju nesistemskim metodama političkog pritiska, kazao je Ðurić, te dodao da ulica ne može da nadomesti odsustvo programa, političkih ideja i zauvek izgubljeni kredibilitet, "ali oni to očito ne shvataju".

Ðurić, koji je i funkcioner SNS, rekao je da je sve primetniji porast agresije kod pojedinih opozicionih lidera.

- Oni se osećaju osujećeno, jer više nisu u prilici da zgrću bogatstvo trgujući političkim uticajem, a građani, razume se, ne dele njihov entuzijazam za povratak na vlast i nastavak pljačkanja države - kaže Ðurić.

Prema njegovim rečima, zabrinjava to što pojedini lideri opozicije počinju da otvoreno pokazuju želju za širu destabilizaciju, i počinju da pipke pružaju i ka Republici Srpskoj, čime sami potvrđuju da je njihov zadatak napad, ne samo na vlast koju personifikuje predsednik Aleksandar Vučić, već na srpske interese u celini.

I što naš narod bude jedinstveniji u podršci aktuelnoj politici mira, stabilnosti, ekonomskog napretka i jačanja Srbije, to će delovanje onih koji ne žele dobro Srbiji biti agresivnije, smatra Ðurić.

Čestitajući svima koji slave Božić i 2019. godinu, Ðurić je rekao da će "ovo ce biti izazovna godina, i naša zajednička obaveza je da uradimo sve što je do nas da bi bila veoma uspešna, a znam da može da bude".

- Danas, na Božić, smatram da mogu sa ponosom da kažem da treba da srbujemo, a danas srbovati i živeti za Srbiju mora da znači nešto drugo od onoga što je za neke možda značilo u prošlosti i svakako drugačije od toga kakvima su neki želeli da nas kao narod predstave - kaže on.

Srbovati danas znači graditi u Srbiji stotine novih fabrika, širiti mrežu autoputeva, pruga, za svega par godina renovirati sve škole i vrtiće, digitalizovati institucije, razvijati i dualno obrazovanje. Srbovanje je i izgradnja dobrih odnosa sa susedima i izgradnja etničkog i verskog sklada u Srbiji, kako bi ona bila stabilnija, sigurnija i srećnija, naveo je Ðurić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Krivce tražiti južno od Ibra"

Izvor: B92, 07.Jan.2019

Beograd -- Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da se u ovom trenutku ne nazire rešenje trgovinske blokade za srpske proizvode, sa kojom se ušlo u 2019..."Nadam se da čitavu godinu neće karakterisati ovakvi izazovi, već atmosfera deeskalacije, iako su iz Prištine u prvim danima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.