Ivanović: Priština pokušava da promeni stanje na terenu

Izvor: Glas javnosti, 17.Jun.2012, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Priština pokušava da promeni stanje na terenu

NOVI SAD - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da Priština i određeni međunarodni krugovi koriste situaciju u kojoj još nije formirana nova Vlada Srbije da promene postojeće stanje na severu pokrajine.

"Pitanje severa se nekako mora definisati, u političkom i pravnom smislu, pošto ova permanentna neizvesnost koju danas imamo predstavlja ogroman potencijal za incidente manjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ili većih razmera i dalji razvoj nestabilnosti", upozorio je Ivanović.

Povodom Kforove blokade putnih pravaca prema Zubinom Potoku i administrativnom prelazu Brnjak, Ivanović je u autorskom tekstu za novosadski Dnevnik ocenio da "svaka takva promena dovodi do stvaranje neke "nove realnosti", koja će se onda uzimati kao polazna kada ponovo dođe red na ozbiljne pregovore".

Dok je Kfor sve aktivniji, narod na severu Kosova od Beograda očekuje nekakvu jasnu poruku pa i zaštitu, rekao je Ivanović i dodao da se u tom pogledu ništa ne događa jer još nema nove vlade a "postojeća, koja je samo u tehničkom mandatu, nema kapacitet, a čini mi se ni volju da se nešto naročito angažuje na ovom polju".

On je naglasio da su ozbiljni pregovori o Kosovu izvesni jer, kao je napomenuo, jasno je da se takvo stanje ne može veštački održavati - uz stalno angažovanje Kfora koji ima jasne namere da svoje prisustvo i dalje smanjuje.

On je istakao da uslovi života kosovskih Srba mogu biti poboljšani samo kroz pregovore, koji bi bili ne samo vođeni pod međunarodnim pokroviteljstvom, već i za čiji bi rezultat i sprovođenje bile date međunarodne garancije.

"Ali, da bismo u taj proces uopšte ušli, neophodno je da se formiraju institucije države Srbije", smatra Ivanović dodajući da je istovremeno nužna realna procena sopstvenih snaga i situacije kao i snaga koje nam mogu biti suprotstavljene.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.