Istraživanje tvrdi: Severna Makedonija najbezbednija na Zapadnom Balkanu, a gde je Srbija

Izvor: B92, 22.Sep.2021, 14:14

Istraživanje tvrdi: Severna Makedonija najbezbednija na Zapadnom Balkanu, a gde je Srbija

Severna Makedonija je najbezbednija zemlja na Zapadnom Balkanu, za njom sledi Srbija, a najmanje bezbedno je tzv. Kosovo.

To su rezultati istraživanja australijskog Instituta za ekonomiju i mir (IEP) za 2021.

Prema ovogodišnjem globalnom indeksu mira, najbezbedniji je Island a najnebezbedniji Avganistan.

Od zemalja u regionu Severna Makedonija, Srbija, Albanija i Crna Gora svrstane su u "visoko bezbedne zemlje" dok su BiH i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovo ocenjeni kao "srednje bezbedne zemlje".

Prema ovogodišnjem indeksu, najbolje plasirana na Zapadnom Balkanu, Severna Makedonija nalazi se na 40. mestu na listi od ukupno 163 zemlje i zabeležila je skok od 11 bodova u odnosu na prošlu godinu.

Srbija je na 44. mestu, Albanija na 48. mestu, Crna Gora na 51. mestu.

BiH je na 72, a samoproklamovanog Kosovo na 80. poziciji, u kategoriji "srednje bezbednih".

U odnosu na prethodnu godinu samo Srbija i Albanija beleže pad od tri, odnosno dva poena, dok Crna Gora i BiH beleže rast za po tri boda a tzv. Kosovo je nepromenjeno. Od bivših jugoslovenskih republika samo se Slovenija nalazi medju 14 zemalja sveta u kojima je globalni indeks mira "veoma visok" , na 5. mestu globlane liste.

Hrvatska je na ukupnoj listi na 17. mestu, medju zemljama sa "visokim" stepenom bezbednosti. Na prvom mestu globalne liste je Island, slede Novi Zeland, Danska, Portugal i Slovenija.

Kao poslednjih pet na listi od 163 zemlje, u kategoriji zemalja u kojima je globalni indeks mira "veoma nizak" nalaze se Irak, Južni Sudan, Sirija, Jemen i Avganistan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.