Izvor: RTS, 06.Dec.2022, 19:44

Iranski ministar spoljnih poslova za RTS: Razmatramo zahteve sa protesta

Ima li nade u skoro okončanje višemesečnih protesta u Iranu i obnavljanje pregovora o atomskom programu Teherana? O tome, ali i o 85 godina diplomatskih odnosa Srbije i Irana, koji uprkos pritiscima ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, za RTS je govorio ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir Abdolahijan.

Koji je najnoviji razvoj događaja kada je reč o masovnim protestima koji mesecima traju u gradovima Irana?
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Na početku protesta građani Irana imali su miroljubive zahteve. I naša vlada razmatra te zahteve. Ali strani faktori su se umešali, preko društvenih mreža, interneta – u pokušaju da miroljubive zahteve pretvore u nemire i terorističke akcije. Iranski narod je vrlo inteligentan i svestan toga.
Uhapsili smo vođe terorističkih grupa. Nećemo dozvoliti da strani faktori ostvare svoje ciljeve. Proteklih godina, svedoci smo pokušaja SAD da u Iranu – kroz medije, lažima na mrežama, izazivanjem nemira, i delovanjem terorista ISIS-a svrgnu vlast u Teheranu.
Po njima postoje dobri i loši protesti, dobri i loši diktatori i dobri i loši teroristi. Jedan od gorućih problema u svetu je primena dvostrukih standarda nekih zapadnih zemalja.
Mogu li se obnoviti nuklearni sporazum sa Iranom i pregovori? Teheran je nedavno počeo da obogaćuje i uranijum do 60 odsto čistoće. Nakon najnovije rezolucije Međunarodne agencije za atomsku energiju kojom se traži veća saradnja Teherana sa zapadnim silama oko nuklearnog sporazuma i dozvola da Agencija izvrši inspekciju na tri sporne lokacije u Iranu. Da li u sadašnjim uslovima taj sporazum može da se obnovi?
Sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju imali smo dobre pregovore. Odgovorili smo im i na pitanja o tri sporne lokacije, gde je nađen uranijum. I čim je dogovoreno da stručnjaci Agencije posete Iran – na stolu se pojavila nova rezolucija, koju su predložile SAD i tri evropske zemlje. Ona je izazvala i zaprepašćenje i nevericu samog direktora Agencije.
Od Amerike i tri evropske zemlje tražili smo da preporuče Agenciji da inspekcijama u Iranu pristupi samo sa tehničkog i stručnog aspekta, da se ne dozvoli zloupotreba Agencije u političke svrhe, kao instrumenta novog pritiska na Teheran. I upravo to se desilo.
Naš odgovor bilo je povećanje obogaćivanje uranijuma, povećanje količine uranijuma, i razvoj miroljubivog korišćenja nuklearne energije. Ipak, naša komunikacije sa SAD se nastavlja i EU radi svoj posao. Odlučni smo da postignemo dobar i trajan dogovor.
Kako članstvo Irana u Briksu može da utiče na jačanje uloge Irana u regionu i kako gasna saradnja sa Rusijom, nedavno dogovorena za 40 milijardi dolara, može da utiče na olakšavanje energetske krize u svetu?
Islamska Republika je konstruktivan igrač na Bliskom istoku. Iran je na putu jug-sever-istok-zapad. Imamo važnu geopolitičku poziciju i koristimo to. Iran ima gotovo 90 miliona stanovnika i jake saveznike u regionu, što obezbeđuje mir i stabilnost. Sa susedima i prijateljima imamo dobru saradnju. Jedan od prijatelja je i Rusija, i saradnja sa njom nam je važna.
Trgovinska saradnja Srbije i Islamske Republike prošle godine porasla je za 50 odsto, a dogovori Srbije o kupovini iranske nafte biće novi zamajac u ekonomskoj saradnji. Politička saradnja traje već 85 godina. Na koji način Srbija i Iran planiraju proširenje te saradnje?
U razgovorima sa srpskim zvaničnicima jasno smo pokazali da Iran nema nikakvo ograničenje u saradnji sa Srbijom. Jedna od oblasti saradnje, sasvim sigurno, može biti energetika jer izvozimo naftu, gas, struju u mnoge zemlje. Sa Srbijom dobro sarađujemo u industriji, poljoprivredi, nauci, turizmu. Razvoj i napredak naroda Srbije znači i boljitak naroda Irana.
Izražavam najveće poštovanje narodu Srbije. Narod Srbije je nezavisnost platio velikom cenom. Zato je srpskom narodu razumljivo kada govorimo o nezavisnosti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.