Interpol prihvatio zahtev Policije Kosova za ukidanje poternica za Haradinajem

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Dec.2017, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Interpol prihvatio zahtev Policije Kosova za ukidanje poternica za Haradinajem

Međunarodna policijska organizacija Interpol prihvatila je zahtev Policije Kosova za skidanje sa spiska međunarodnih poternica premijera Kosova Ramuša Haradinaja i 17 drugih lica sa Kosova, rečeno je danas agenciji Beta u Policiji Kosova.

Izvor agencije Beta, potvrdio je da je zahtev policije dostavljen preko i uz podršku UNMNIK-a.

Policija Kosova je 1. decembra primila pismo Interpola u kojem se navodi da su svi građani Kosova koji su na poternicama Srbije i čije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je skidanje sa međunarodnih poternica zatražila policija Kosova, skinuti sa međunarodnih poternica.

Policija Kosova je u junu prošle godine preko UNMIK-a dostavila Interpolu zahtev za skidanje sa liste međunarodnih poternica 20 lica, među kojima je bio i Haradinaj, što je praksa koja je uspostavljena od početka funkcionisanja UNMNIK-a na Kosovu.

U međuvremenu, Srbija je skinula sa spiska poternice dva lica sa Kosova.

U novembru prošle godine UNMIK je zahtev predao Interpolu uz pismo kojim podržava zahtev Policije Kosova.

Javnost u Srbiji saznala da je ukinuta poternica za Haradinajem u subotu, 2. decembra, na šta je reagovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova

U junu ove godine pravna kancelarija Interpola je zatražila od MUP-a Srbije da podnese argumente protiv prihvatanja zahteva Policije Kosova.

MUP je odgovorio na zahtev Interpola, a na njihov odgovor reagovala je Policija Kosova koja je pružila "konkretne argumente" zašto institucije Srbije nemaju pravo da podnose naloge za hapšenje i međunarodne poternice.

Glavni argument Policije Kosova, a koju je podržao i UNMIK, bila je činjenica da institucije Srbije rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti iz 1999. godine nemaju jurisdikciju na teritoriji Kosova.

Prema tumačenju Policije Kosova ni jedna država ne može hapsiti građane Kosova koji su bili na poternicama Srbije pozivajući se na nekadašnje poternice Interpola, međutim Srbija može tražiti hapšenje i izručivanje lica sa Kosova koja su optužena u Srbiji samo na osnovu posebnih međudržavnih sporazuma sa zemljama sa kojima ima takve sporazume.

Javnost u Srbiji saznala je da je Interpol ukinnuo poternicu za Haradinajem 2. decembra, na šta je reagovalo Ministarstvo unutjih poslova, koje je najavilo je žalbu na tu odluku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usvojen zahtev Policije Kosova: Haradinaj nije na poternici

Izvor: N1 televizija, 04.Dec.2017

Međunarodna policijska organizacija Interpol prihvatila je zahtev Policije Kosova za skidanje sa spiska međunarodnih poternica premijera Kosova Ramuša Haradinaja i 17 drugih lica sa Kosova, rečeno je agenciji Beta u Policiji Kosova...Izvor agencije Beta potvrdio je da je zahtev policije dostavljen...

Nastavak na N1 televizija...

Interpol prihvatio zahtev Policije Kosova za ukidanje poternica za Haradinajem

Izvor: Beta, 04.Dec.2017

Medjunarodna policijska organizacija Interpol prihvatila je zahtev Policije Kosova za skidanje sa spiska medjunarodnih poternica premijera Kosova Ramuša Haradinaja i 17 drugih lica sa Kosova, rečeno je danas agenciji Beta u Policiji Kosova.Izvor agencije Beta, potvrdio je da je zahtev policije dostavljen...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.