Imenovan ombudsman za ljudska prava u sudu za zločine OVK

Izvor: B92, 18.Maj.2018, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imenovan ombudsman za ljudska prava u sudu za zločine OVK

Italijanski pravnik Pjetro Spera imenovan je za ombudsmana suda za ratne zločine OVK u Hagu, saopštio je sud čiji je zvanični naziv Specijalizovana veća Kosova.

U saopštenju piše da je "ombudsmanova ključna uloga da nadzire, brani i štiti osnovna prava i slobode, sadržane u Ustavu Kosova, onih lica koja dolaze u kontakt" sa sudom i tužilaštvom.

"Ombudsman nema pravo da se meša u pravne postupke" pred sudom "osim u slučaju neopravdanog odugovlačenja", precizira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se u saopštenju.

Spera će, kao ombudsman, moći da "daje preporuke i predloge" predsedniku suda i tužiocu "u vezi s pitanjima koja spadaju u njihov delokrug rada".

On, prema saopštenju, ima 30 godina iskustva posebno u zaštiti prava u sudskim postupcima.

Bio je, između ostalog, sudija za organizovani kriminal i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, a u Avganistanu je predvodio nekoliko projekata za unapređenje vladavine prava.

"Čast mi je i privilegija da budem imenovan na funkciju ombudsmana Specijalizovanih veća Kosova i radujem se izazovima koje sa sobom nosi mandat zaštite ljudskih prava koji mi je poveren", izjavio je Spera posle imenovanja.

Predsednica suda za zločine OVK Ekaterina Trendafilova izjavila je, povodom imenovanje Spere, da su "jedinstvenim mandatom i ulogom ombudsmana zajamčena osnovna prava svih lica koja dolaze u kontakt" sa tim sudom i tužilaštvom, čime je "osigurano poštovanje najviših standarda ljudskih prava".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pjetro Spera imenovan za ombudsmana za ljudska prava u sudu za zločine OVK

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Maj.2018

Italijanski pravnik Pjetro Spera (Pietro) imenovan je za ombudsmana suda za ratne zločine OVK u Hagu, saopštio je danas taj sud, čiji je zvanični naziv Specijalizovana veća Kosova...U saopštenju piše da je "ombudsmanova ključna uloga da nadzire, brani i štiti osnovna prava i slobode, sadržane...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.