I da smo 2008. priznali Kosovo, sada ne bismo bili u EU

Izvor: B92, 09.Jul.2018, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"I da smo 2008. priznali Kosovo, sada ne bismo bili u EU"

Novinarka Ljiljana Smajlović je u Jutarnjem programu Prve televizije govorila o pregovorima Beograda i Prištine, evropskoj budućnosti, Trampovim ljudima...

“Postoji teorija da je bilo razgovora o zameni teritorije, ali su Amerikanci rekli Srbima da to ne može da se dogodi, a sve u vezi sa krimskim pitanjem. Sa druge strane, Albancima su rekli da ne moraju Srbima da daju nikakve ustupke jer su Srbi krivi za rat i sve ostalo... Davanje stolice u UN za obećanje o brzom članstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije u EU mi se čini vrlo lošom trgovinom. Ne možemo brzo da postanemo članica EU, ni da smo 2008. priznali Kosovo, danas ne bismo bili deo EU. Jasno je da se EU bori za opstanak i da neće biti nikakvog brzog proširenja. Oni su nam zamahali šargarepom pod imenom “2025.“, ali ništa od toga nije ušlo u budžete EU. I hajde da priznamo – brzog članstva nema“, navela je Smajlovićeva.

Ona je dodala da niko iz aktuelnih evropskih vlastodržaca ne može ništa da garantuje, niti da obeća.

“Mislim da je zahtev da Srbija prestane da se opire stolici Kosova u UN tako ogroman da ne znam šta bi trebalo Albanci da urade zauzvrat. Za početak, treba da uđemo u razgovor o tome da oni ono malo Srba treba da drže kao malo vode na dlanu, da im poštuju sva prava, da žive potpuno bezbedno i to kao favorizovanja manjina, poput nekih manjina u evropskim državama. I onda bismo mogli da počnemo da razgovaramo o svemu”, dodala je Smajlovićeva.

Prema njenim rečima, potrebe za žurbom nema jer već sada znamo da 2025. godine nećemo postati članica EU.

”Iako stalno govore da je lopta u našem dvorištu, Merkelova je posle ulaska Hrvatske rekla da će nastati duga pauza u proširenju. Sada smo to čuli i od Makrona, pa ne znam kako nekog da ubedimo da ćemo brzo u EU kad nam niko ne da da uđemo. Nije lopta u našem dvorištu, stvar je u tome da bi sve to bilo nemoguće čak i da Makron pristane”, istakla je Smajlovićeva.

Ona navodi i da je jedini mogući način za rešavanje kosovskog problema, ukoliko predsednik Srbije i vladajuće partije Aleksandar Vučiću namerava da predstavi neku dramatičnu promenu situacije, poput stolice za Kosovo u UN – referendum.

“Zanimljivo je da se opozicija tome protivi. Rekli su da se Vučić krije iza referenduma i da hoće da narodu uvali vruć krompir. Ako Vučićevo rešenje nije drugačije od statusa kvo, onda nema potrebe za referendumom – znamo kakvo je raspoloženje. Ako je predlog nekakva dramatična promena, čini mi se da je referendum jedini način za to. Za opoziciju je to riskantno i Vučić je rekao da se oni plaše svojih birača. Ako on predloži rešenje za koje su i opozicioni glasači, mislim da bi za opoziciju bio problem da se protive tom rešenju i zbog svojih birača i zbog Zapada”, rekla je Smajlovićeva.

Upitana da prokomentariše izjavu bivšeg ambasadora SAD u Srbiji Kamerona Mantera da je najveći problem na Balkanu stanje u Bosni i Hercegovini, istakla je da njegove reči ne treba uzimati za ozbiljno jer on vodi jednu nevladinu organizaciju i ono što govori zavisi od toga za koji posao je plaćen.

”Takve ličnosti ne govore u ime američke administracije. Iz administracije je, na primer, zamenik državnog sekretara SAD i šef Biroa operacija u vezi sa sukobima i stabilizacijom Pit Maroko. On je, slično kao i Ves Mičel, deo novih ljudi, Trampovih ljudi. Oni znaju o čemu govore i oni su se dogovarali sa Trampovim kadrovicima. Njih treba slušati, a ne ono što govori bivši ambasador”, navela je Smajlovićeva.

Kompletan razgovor pogledajte u videoprilogu:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.