I Zapad pritiska Prištinu, velika diplomatska pobeda Srbije

Izvor: Vesti-online.com, 20.Apr.2016, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"I Zapad pritiska Prištinu, velika diplomatska pobeda Srbije"

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun rekao je da je na pregovorima Beograda i Prištine u Briselu srpska delegacija dobila podršku Brisela, što je rezultiralo velikom diplomatskom pobedom Beograda.

- Sada konačno imamo model na osnovu koga bi trebalo da u narednom periodu nastavimo pregovore sa Prištinom - rekao je Drecun za Radio televiziju Srbije komentarišući dogovor Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i Prištine u Briselu o četiri tačke.

On je istakao da sada postoji podudarnost interesa da se nastavi proces normalizacije odnosa Beograda sa jedne strane, i Brisela i Vašintona sa druge strane, što je najbolji put da Priština počne da se ponaša racionalno.

Drecun je dodao da se, prema njegovim informacijama, prištinska delegacija ponašala neprimereno, upućujući niz uvreda, pa čak i otvorenih pretnji srpskoj delegaciji, sa namerom da je natera da se odrekne nekih rešenja na štetu svojih interesa.

- Priština je sebi dala toliko auto-golova u minulom periodu postavljajući neke veštačke prepreke i opstruišući dogovoreno, da je počela da trpi snažne pritiske i Brisela i Vašingtona. To je možda najveća garancija da će ovo što je dogovoreno biti i realizovano - naveo je Drecun.

On je rekao da, ipak, očekuje da će Priština, možda već za mesec ili dva, pokušati da neutrališe sadašnje dogovore i da će izaći sa nekim drugim predlogom o procesu normalizacije odnosa.

- Koliko će biti iskreni i posvećeni, ostaje da se vidi, ali njihovo dosadašnje ponašanje izaziva veliku sumnju - istakao je Drecun.

Komentarišući uslovljavanja prištinskih zvaničnika u vezi sa formiranjem zajednice srpskih opština (ZSO), Drecun je rekao da će se situacija promeniti i da Priština više ne može da iznalazi raznorazna opravdanja kako bi blokirala formiranje ove zajednice.

- Mi ćemo insistirati da realizujemo ZSO zato što je srpski narod prepoznao da mu je to jedinstvena šansa za izgradnju perspektivne i održive budućnosti na Kosovu i Metohiji, bez mržnje i nasilja, što je prepoznato u Briselu i Vašingtonu i celoj međunarodnoj zajednici. Ostaje samo da to i Albanci prepoznaju - zaključio je Drecun.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Drecun: Srpska delegacija branila državne interese u Briselu

Izvor: RTS, 20.Apr.2016

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u dosadašnjem sazivu Skupštine, ističe da je očekivao da će dogovori sa Prištinom u Briselu biti postignuti, jer je srpska delegacija branila državne interese. Dodaje i da će insistirati na daljoj normalizaciji odnosa. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.