I Nemačka upozorila da se ne putuje na sever Kosova i Metohije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2019, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Nemačka upozorila da se ne putuje na sever Kosova i Metohije

Posle upozorenja ambasade Velike Britanije u Prištini svojim građanima da ne putuju na sever Kosova i Metohije, i nemačko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je upozorenje nemačkim građanima da ne putuju u opštine Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica, jer je u njima "situacija i dalje napeta".

"Iako nasilje obično nije usmereno protiv stranaca, ne može se isključiti da može doći do izolovanih incidenata koji ugrožavaju bezbednost i koji bi mogli da ograniče >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << opštu slobodu kretanja", navodi se u preporukama nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju koje se može naći na zvaničnoj internet-stranici Ministarstva, podseća se da je 16. januara 2018. "ubijen poznati kosovsko-srpski političar Oliver Ivanović u Severnoj Mitrovici", zbog čega Ministarstvo preporučuje nemačkim državljanima da se, "pre nego što otputuju na sever Kosova, upoznaju sa situacijom, da putovanje pažljivo pripreme" i da, po mogućnosti, "na pojedinačnim putovanjima budu u pratnji lokalnih vodiča", prenosi Dojče vele.

Nemačkim putnicima preporučuje se i da "budu oprezni i izbegavaju veće gužve".

Nemačko Ministarstvo, kao i za sve ostale zemlje, ima preporuke i za Srbiju u kojima stoji da je "situacija u celoj zemlji generalno mirna", ali se upozorava da subotom u Beogradu i drugim gradovima može biti organizovanih protesta i demonstracija, ali se i dodaje da su ta okupljanja "do sada bila mirna".

Takođe se upozorava da su zbog toga "mogući zastoji u saobraćaju", a putnicima se savetuje da prate izveštaje medija i izbegavaju demonstracije.

Nemačko Ministarstvo posebno ukazuje na "moguće poteškoće" prilikom ulaska u Srbiju sa teritorije Kosova, uz obrazloženje da "Srbija tretira Kosovo kao deo svoje državne teritorije, a ne kao stranu zemlju", i da svako ko dolazi sa Kosova nije ušao u Srbiju na zvaničnom graničnom prelazu, odnosno, kada bude napuštao Srbiju, neće moći da dokaže da je prethodno ušao na njenu teritoriju".

Takođe, kako piše DW, srpski graničari obično udaraju pečat u pasošu preko kosovskog pečata, zbog čega kosovske granične vlasti često - na zahtev - u nemački pasoš ne udaraju kosovski ulazni pečat.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"I DALJE JE NAPETO" Posle Britanije i Nemačka upozorava da se NE PUTUJE NA SEVER Kosova

Izvor: Blic, 04.Apr.2019

Posle upozorenja ambasade Velike Britanije u Prištini svojim građanima da ne putuju na sever Kosova i Metohije, i nemačko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je upozorenje nemačkim građanima da ne putuju u opštine Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica, jer je u njima "situacija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.