I AMERIKANCI STALI NA NAŠU STRANU: Tzv. kosovske institucije krše imovinska prava Srba i SPC, i ne samo to!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jun.2019, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I AMERIKANCI STALI NA NAŠU STRANU: Tzv. kosovske institucije krše imovinska prava Srba i SPC, i ne samo to!

Navodi se da je tokom godine Vlada Srbije vratila verskim zajednicama 1.151,4 hektara zemlje i 1.618 kvadratnih metara stambenog i službenog prostora oduzetog od 1945.

U godišnjem izveštaju američkog Stejt departmenta o verskim slobodama u svetu, koji je danas predstavio državni sekretar Majk Pompeo, u delu posvećenom Srbiji navodi se da Ustav zemlje garantuje slobodu veroispovesti, kao i pravo na promenu religije.

Navedeno je i da Ustav Srbije garantuje jednakost >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svim verskim grupama, i zabranjuje podsticanje na versku mržnju.

U martu je Vlada Srbije imenovala predsedavajućeg komisije nadležne za primenu zakona o imovini iz doba Holokausta koja nema naslednika, što je omogućilo početak njenog rada, navodi se u izveštaju.

Dodaje se i da je tokom godine Vlada Srbije vratila verskim zajednicama 1.151,4 hektara zemlje i 1.618 kvadratnih metara stambenog i službenog prostora oduzetog od 1945.

U izveštaju se navodi i da su neke verske grupe i nevladine organizacije kritikovale Vladu zbog davanja posebnih privilegija za sedam verskih grupacija koje su označene kao "tradicionalne", ne precizirajući o kojima je reč, i ukazuje se na teškoće prilikom procesa registrovanja nekih verskih zajednica bez čega one ne mogu da ostvare imovinska prava, poreske olakšice i legalni status.

Više manjih ili netradicionalnih verskih zajednica prijavile su diskriminaciju svojih članova, ne navodeći konkretne primere, konstatuje se u izveštaju.

Zvaničnici američke ambasade pozvali su Vladu Srbije da nastavi primenu restitucije jevrejske i imovine iz doba Holokausta, a ambasador SAD se sastao sa šefom Agencije za restituciju dajući podršku njenom radu, navodi se u izveštaju.

Ističe se i da se predstavnici Ambasade kontinuirano sastaju sa predstavnicima brojnih i različitih verskih zajednica kako bi razgovarali o verskim slobodama i toleranciji, njihovoj međusobnoj interakciji, kao i saradnji sa Vladom.

U maju je Ambasada SAD bila domaćin sastanka koji je okupio predstavnike dve različite islamske zajednice koje se retko sreću kako bi ih ohrabrila da sarađuju i prevaziđu razlike.

U delu posvećenom Kosovu i Metohiji, koji je dat odvojeno, u izveštaju se navodi da su predstavnici Srpske pravoslavne crkve ukazali da kosovske institucije krše njihova imovinska prava, uključujući odbijanje da sprovedu odluke suda u korist SPC i nastavljajući gradnju u Specijalno zaštićenim zonama.

Vlasti u opštini Dečani, uključujući gradonačelnika, nastavljaju da odbijaju sprovođenje odluke Ustvnog suda iz 2016. o dodeli 24 sporna hektara manastira Visoki Dečani Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Istovremeno, ta opština je uz podršku Prištine počela i izgradnju puta kroz Zaštićenu zonu oko manastira kršeći propise o zabrani izgradnje u takvim zonama, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Dodaje se i da je zabeleženo više napada na pravoslavne vernike Srbe, kao i da je nekoliko puta sprečeno bogosluženje u Đakovici i Istoku, dok su u oktobru kosovski Albanci kamenovali dva autobusa sa vernicima Srbima u blizini Istoka.

Kosovska policija je uhapsila pet Albanaca zbog tog incidenta, ali su oni kasnije pušteni bez objašnjenja, zaključuje se u izveštaju.

Pogledajte rezultate
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.