Haradinaj: Ostajemo sa Srpskom listom i ako ne glasaju za budžet

Izvor: JUGpress.com, 08.Jan.2019, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj: Ostajemo sa Srpskom listom i ako ne glasaju za budžet

PRIŠTINA

(RTK)

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da neće raskinuti koaliciju sa Srpskom listom ukoliko ona ne bude podržala budžet za 2019. godinu. U interesu svih poslanika i ministara je usvajanje budžeta za ovu godinu, naglasio je Haradinaj.

Iako je nacrt budžeta za 2019. godinu u načelu usvojen zahvaljujući podršci Socijaldemokrata, za njegovo konačno usvajanje potrebno je da vlada ispuni zahteve ove partije, među kojima je i smena ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << iz Srpske liste Nenada Rikala ili da premijer obezbedi podršku jedne od tri stranke, Samoopredeljenja, Demokratskog saveza ili Srpske liste, koje su, inače bojkotovale prvo glasanje. Šta je izvesnije, za sada nije poznato, a ne zna se ni datum kada bi skupština mogla da zaseda na ovu temu. Poznato je, međutim, da premijer neće razlaz sa Srpskom, ukoliko ona ne podrži budžet.

“Pažljivo smo radili na izradi budžeta za ovu godinu, identifikovali smo i potrebe opština sa srpskom većinom. Budžet je planiran zajedno sa ministrima koji su u vladi i nećemo uskratiti budžet ukoliko poslanici Srpske liste ne budu glasali, ali smatram da je za njih dobro da glasaju, oni su tu kada je implementacija budžeta u pitanju, smatram da bi bilo dobro da budu prisutni i kada se budžet izglasava. Ne bih raskinuo koaliciju s njima, ali za proces ulaganja je mnogo bolje da oni budu prisutni”, rekao je premijer Haradinaj na konferenciji za novinare.

Lider SLS-a i poslanik ove stranke u Skupštini Kosova Slobodan Petrović izjavio je na konferenciji za novinare u Gračanici da će podržati budžet, jer je, kako kaže, prihvaćen jedan njegov amandman.

“U parlamentu imamo samo jednog poslanika, dok Srpska lista ima devet ili deset, ne znam i za ove četiri godine nisu uspeli da izguraju nijedan jedni amandman. Da li je pitanje u parlamentu ili je pitanje u onima koji to predlažu? Ja sam skoro dao jedan amandman koji se tiče budžeta, za opštinu Gračanica, a radi se o projektu čišćenja korita reke od Ajvalije do Lapljeg sela, koja je zagađena. Uspeo sam, jedan amandman sam dao i komisija za budžet i finansije je prihvatila taj amandman“, rekao je Petrović.

Analitičari Aljbinot Maljoku i Mazlum Baraljiu različito gledaju na rasplet situacije oko usvajanja budžeta. Dok Maljoku isključuje svaku mogućnost prevremenih izbora zbog budžeta, Baraljiu tvrdi da je tako nešto izvesno, ukoliko se stranke ne dogovore.

„Samoopredeljnje po svim računicama nije faktor u smislu da koči procese, u pozitivnom smislu ovo kažem, zbog toga, jer se već zna njihov stav. Demokratski savez Kosova je znao da uvek bude elastičan u svim tim procesima, što znači da DSK-u ne odgovara da ne glasaju i da se ne završi procedura oko bužeta. Ovo uslovljavanje od strane SDP-a Špenda Ahmetija da se da ostavka ministra Rikala je farsa koja nema nikakvog smisla zbog toga što je SDP na neki način već deo vlasti. Na kraju, ne oseća se volja poslanika Skupštine Kosova da se ide na izbore“, rekao je Maljoku.

„Vlada ne može bez budžeta, može do marta privremeno, ali ne i dalje od toga. Prema tome, važno je da i Lista Srpska kao član koalicije na vlasti glasa Zakon o budžetu, ukoliko ne, ako i albanske opozicione partije budu protiv toga, onda će ova vlada imati poteškoća, treba da sagleda svoju poziociju, postupi u okviru toga i raspiše izbore“, rekao je Baraljiu.

Srpska lista se do sada nije izjasnila oko budžeta za 2019. godinu.

Podsetimo, Nacrt budžeta za ovu godinu iznosi 2,3 milijarde evra, a nakon podrške u prvom čitanju, on je prosleđen nadležnim skupštinskim komisijama, koje bi trebalo da predlože svoje amandmane.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Smena Rikala sledeće nedelje?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jan.2019, 11:10

Opoziciona Socijaldemokratska partija Kosova (PSD) uslovljava izglasavanje budžeta u skupštini i smenom ministra poljoprivrede Nenada Rikala, a lider te stranke Špend Ahmeti kaže da će podršku budžetu dati tek kada se ispune njihovi uslovi...U decembru je kosovska skupština odobrila samo nacrt...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.