Haradinaj: Kosovo je deo interesne sfere SAD i EU

Izvor: N1 televizija, 13.Nov.2018, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj: Kosovo je deo interesne sfere SAD i EU

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio kako je Kosovo deo interesne sfere SAD i EU i da je u sukobu sa ruskom interesnom sferom.

Učestvujući u emisiji prištinske televizije T7 Haradinaj je rekao, da je sukob dve interesne sfere u blizini kosovske granice i da je interes Rusije blokada procesa evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana.

Haradinaj je kazao da se susreti između predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Kosova Hašima Tačija i predsednika Rusije Vladimira Putina na manifestacijama može dogoditi, ali da ne zna cilj takvog sastanka.

On je podvukao da je ranije, pre proglašavanja nezavisnosti Kosova bilo sugestija SAD da se predstavnici Kosova sretnu sa ruskim zvaničnicima. "Ako je susret (Tačija i Putina) održan na sugestiju naših saveznika onda to ima logike", kazao je Haradinaj.

Kosovski premijer je upozorio predsednika Tačija da ne dovodi u opasnost da bude razrešen dužnosti, ako u dijalogu sa Srbijom razgovara o razmeni teritorija. Njegova stranka, Alijansa za budućnost Kosova bi glasala za opoziv Tačija ako bi on potpisao sporazum sa Srbijom koji dovodi u pitanje teritoriju Kosova.

On je kazao da nije razgovarao sa predsednikom Tačijem posle njegovog susreta sa Putinom, ali je poručio da podela Kosova ne dolazi u obzir.

"Sporazum, ako je predviđena podela Kosova, je neprimenljiv. U trenutku kada neko stavi potpis na dokument koji spominje podelu Kosova dogodiće se to što se dogodilo sa drugim predsednicima (koji su smenjeni). Podela Kosova je protivustavna", rekao je Haradinaj.

Hodžaj: Susret Tačija i Putina pozitivan događaj

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj izjavio je danas da susret predsednika Kosova Hašima Tačija i ruskog predsednika Vladimira Putina predstavlja novi momenat u međunarodnim odnosima Kosova.

"To je pozitivan događaj i priznanje realnosti nezavisnog Kosova", napisao je Hodžaj, a prenosi koha.net.

Prema njegovim rečima, za žaljenje su reakcije nekih političkih stranaka na Kosovu koje funkcionišu prema šemi razmišljanja crno belo i ne poznaju medjunarodna kretanja izvan praga njihovih stranaka.

Hodžaj je ocenio da je predsednik svake zemlje, pa i Kosova "simbol suvereniteta u odnosu sa svetom i reči uznemirenja treba da budu u Srbiji, a ne na Kosovu", jer nije Srbija već Rusija ta koja je blokirala učlanjenje Kosova u OUN-u.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Hašim Tači

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas na Skupštini Kosova set zakona iz Agende za integraciju u EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2018

Skupština Kosova će na današnjoj vanrednoj sednici razmatrati set zakona koji se odnose na Agendu za integraciju u EU (AEI) i koji proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova...Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, na čiji se zahtev je zakazana vanredna sednica, juče je rekao da...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Džuda: Rusija bi imala koristi od dogovora Srbije i Kosova o priznanju i promeni granica

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2018

Britanski novinar i analitičar Tim Džuda ocenio je danas da bi Rusija imala velike koristi ako bi rezultat pregovora Beograda i Prištine bilo priznanje Kosova i razmena teritorija..."Rusija bi mogla da iskoristi taj presedan u pokušaju da obezbedi slične dogovore za secesionističke teroitorije...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.