Hapšenje Srba igra prištinskih institucija

Izvor: B92, 24.Nov.2018, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hapšenje Srba 'igra prištinskih institucija'"

Hapšenje Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice "igra prštinskih institucija" da bi se sprečio opstanak Srba na toj teritoriji.

Izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je za televiziju Prva rekao da postoji veliko uznemirenje srpskog naroda koji ne zna da li ima bezbednost ili može "noćas da očekuje da će neko da im upadne da im baca šok bombe i da ih uznemirava".

"Osećate se pritisnuti za svoj život i svoju bezbednost, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da li uopšte imate priliku da opstanete na KiM i to je ono na šta mi upozoravamo. Shvatamo je ovo igra koju prištinske institucije vode da bi sprečili da Srbi opstanu na području Kosova i Metohije", kazao je Stefanović.

On je rekao da je Srbija pažljivo posmatra situaciju na Kosovu i Metohiji zbog bezbednosti Srba na KiM, te da predstavnici srpske vlasti pokušavaju da budu "ozbiljni i odgovorni ljudi".

"Crvene linije su da ljudi na Kosovu i Metohiji znaju da ih niko neće ubijati ni proterivati, da imaju elementarnu bezbednost", kazao je Stefanović.

Po oceni Stefanovića problem je što su specijalne jedinice ROSU peti put "upale" na sever Kosova, kako je rekao, "bez ikakvog obrazloženja, bez toga da to rade u bilo kakvoj koordinaciji i brutalno krše sve" što je ranije dogovoreno.

"Druga važna stvar je kršenje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA. To pokazuje da ovo ili će Evropa da gleda sa strane i da kaže sutra dozvoljeno je nekome da krši sve, ne postoje bilo kakva pravila kada se radi o prištinskim institucijama, a to mora da poštuje Srbija", rekao je on.

On je dodao da očekuje reakciju Nemačke i velikih zemalja Evropske unije, jer kako je naveo, Priština brutalno krši propise, sporazume, međunarodno pravo, sve ono što je potpisala, a garantuju Unmik i EU.

U petak, 23. novembra rano ujutru specijalne jedinice ROSU uhapsile su u severnom delu Kosovske Mitrovice Dragišu Markovića, Marka Rosića i Nedeljka Spasojevića, a zbog ometanja policije priveden je i Saša Ćurić, koji treba da bude priveden u sudu u Kosovskoj Mitrovici. Osnovni sud u Prištini odredio je trojici privedenih do 30 dana pritvora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.