Haos u PR: Molotovljevi, zastave OVK, suzavac...

Izvor: B92, 09.Jan.2016, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos u PR: Molotovljevi, zastave OVK, suzavac...

Pristalice kosovske opozicije u Prištini održale su novi protest na kome su ponovo zahtevale poništavanje Briselskog sporazuma koji se odnosi na formiranje ZSO.

Pristalice opozicije bacile su Molotovljeve koktele i kamenice na zgradu vlade, dok je policija odgovorila suzavcem, prenosi RTS.

Kako javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta, dvorište vlade je u jednom trenutku bilo plamenu.

Prištinski mediji javljaju da u akciji učestvuju i oklopna vozila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policije. Iako u manjem intenzitetu, sukobi policije i demonstranata nastavili su se na sporednim ulicama Prištine, da bi oko 18 časova konačno prestali.

Potparol policije Kosova Beki Keljani izjavio je da je tokom protesta povređeno deset policajaca, troje građana i dvoje novinara, a privedeno je 24 demonstranata.

Prema njegovim rečima, policija je „veoma profesionalno i uz maksimalno uzdržavanje“ postupala tokom eskalacije nasilja na protestu, striktno je poštovala operativni plan za obezbeđivaje reda i mira na skupu i koristila samo zakonom dozvoljena sredstva.

"Mi smo učinili sve da obezbedimo slobodu kretanja i sigurnost za učesnike protesta", rekao je Keljani na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je demantovao navode pojedinih opozicionih stranaka da je policija zaustavljala autobuse sa građanima koji su dolazili na protest, kao i da je sa granice između Kosova i Albanije posle procena da predstavljaju opasnost za red i mir na Kosovu vratila grupu od 42 osobe.

Pokret Samoopredeljenje je ranije saopštio je da je policija nasilno intervenisala protiv demonstranata koji su krenuli na protest. Taj list navodi da je uz saopstenje Samoopredeljenje prosledilo i snimak. Oni tvrde i da je policija koristila silu kako bi sprečila da na protest dođu demonstranti iz Albanije.

Policija je, kako je rekao Keljani, procenila da je na protestu bilo oko 8.000 ljudi, dok opozicija procenjuje da je na protest bilo između 70 i 100 hiljada učesnika.

Velikom broju demonstranata oko 14.00 sati pridružili su se lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, poslanica u Skupštini Kosova Donika Kadaj Bujupi i ostali predstavnici opozicije.

Na jednom od do sada najvećih protesta demonstranti nose zastave Oslobodilačke vojske Kosova, Amerike i Albanije i uzvikivali su parole protiv vlade, premijera Ise Mustafe i Zajednice srpskih opština.

Deo učesnika protesta odvojio se nakon govora lidera opozicije i kamenicama i molotovljevim koktelima gađao zgradu Vlade Kosova.

Pripadnici policije povukli su se u dvorište vlade, a reagovali su tek kad je primećena vatra u zgradi. Neki članovi pokreta Samoopredeljenje pokušavali su da smire učesnike, ali su se sukobi prelili na ulice Prištine.

Predsednica Kosova Antifete Jahjaga osudila je nasilje na ulicama Prištine i pozvala opozicione lidere na dijalog i institucionalno rešenje situacije.

Pojačano prisustvo policije bilo je vidljivo i na magistralnim putevima, koji vode od Kosovske Mitrovice, Gnjilana i drugih gradova Kosova prema Prištini.

Kosovska opozicija današnji protest organizovala je jer smatra da je Ustavni sud doneo negativnu ocenu o formiranju Zajednice srpskih opština i traže da se sprovede odluka suda prema kojoj određena načela tog sporazuma nisu u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima.

Osim toga, oni se protive i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novi protest opozicije u Prištini

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jan.2016

Pristalice kosovske opozicije u Prištini danas održavaju novi protest na kome ponovo traže poništavanje Briselskog sporazuma koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština i sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom...Oni su se okupili ispred zgrade Filološkog fakluteta u Prištini...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.